Kaupunginvaltuuston kokouksessa puhetta ja porua

Kaupunginvaltuuston 14.9.2022 kokouksessa oli lyhyehkö esityslista. Kävin pitämässä ryhmäpuheenvuoron osavuosikatsauksesta ja oman puheenvuoron aloitteeni perheneuvolan resurssien riittävyyden vastauksesta.

Tässä ryhmäpuheenvuoroni (voit myös katsoa sen videolta, kun skrollaat vähän alaspäin):

Ryhmäpuheenvuoro Talousarvion ja tavoitteiden toteutuminen/Osavuosiraportti 

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat sekä kuulijat paikalla ja etänä. 

Joka vuosi sama virsi: Epävarmuustekijöinä lastensuojelun ostopalvelut. Ja joka vuosi loppuvuotta kohti kuullaan lause: asiakaspalvelujen ostot ovat keskimääräistä korkeammalla tasolla. Tänä vuonna olemme jo tässä vaiheessa vuotta siinä tilanteessa, että lastensuojelussa ylitystä on noin miljoona. Ja vaikka seuraava huomioni koskeekin seuraavaa kertaa, haluan silti tuoda tämän jo esiin. Seuraavaan käsittelyymme saamme lisätä tähän mukaan vielä 800 000 euron laskun. Tämä 800 000 euron lasku on siis Lohjalle tullut siitä syystä, että viranhaltija on päättänyt olla maksamatta lainmukaisia maksuja sijaishuollosta. Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta tullee seuraavassa kokouksessa päättämään lisämäärärahan tarpeesta tämän vuoksi. Viranhaltijan kokeilun. Miten meillä on johto voinut hyväksyä lainmukaisten maksujen maksamattajättämiskokeilun? Ja mennäänpä vielä oikeuteenkin asiasta? Valtuutettujen tietoon tämä pikkusumma tuodaan sivulauseessa valtuustoinfossa. Toki kaupunginhallitus, sotelautakunta sekä lasten, nuorten ja perheiden lautakunta on ollut tiedotettuna asiasta. 

Taloutta on haastavaa seurata tai asetettuja raameja noudattaa, kun kaupungilla edelleen tehdään tällaisia aivan uskomattomia päätöksiä. Ja vaikka hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden vaihteessa, jää tämä lasku lohjalaisille maksettavaksi.  

Olen muutama vuoden ajan tuonut tässä salissa esille lastensuojelun kriisin, se ei ole muuttunut. Eikä se helpota tällaisilla toimilla. Mikään kaupungilla ei helpotu tällaisilla toimilla.  

On myös erikoista mainita erikseen, että henkilöstökuluja nostaa kesäkuussa maksetut lomapalkat n. 4,6 milj. Euroa. Ei ne mitenkään yllätyksenä tule. Joka vuosi lomapalkat maksetaan. Ainakin pitäisi. 

Toistan viime syksynä talousarviosta päättäessämme sanomani: Sote-muutoksen ja hyvinvointialueiden tulo tuo todella suuren muutoksen kunnalliseen toimintaan ja päätöksentekoon,  emmekä kaikkea todellakaan tiedä. Mutta se ei saa olla jarru kehitykselle, eikä toiminnalle. Se, että epävarmuutta on, on tosiasia, jonka kanssa on elettävä ja uskallettava elää. Meillä on haastavat ja vaikeat ajat edessä, mutta missä vaiheessa meillä ei olisi ollut? 

Kultareunustakin haluamme etsiä ja löydämmekin keskustan ryhmässä sen ainakin siitä, että verotulojen arvellaan nousevan 6,4 miljoonalla. Kaupungissamme on toki paljon muutakin hyvää. 

Keskustan valtuustoryhmä toteaa saaneensa osavuosikatsauksen tiedoksi ja edellyttääkin nyt kaupungin virkajohdolta toimia ja jämäkkyyttä, että vuoden päästä emme lue miltään toimialalta vastaavia epävarmuustekijöitä eikä kalliista luvattomista kokeiluista. 

Pidin puheenvuoron myös perheneuvolan palvelujen riittämisen selvittämisvaltuustoaloitteen vastauksesta (voit myös katsoa videon, kun skrollaat vähän alaspäin):

Puheenvuoro perheneuvola-aloitteesta 

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat sekä kuulijat etänä 

Kiitän viranhaltijoita aloitteen suhteellisen kattavasta ja realistisesta vastauksesta, jossa todetaan, että kasvatus- ja perheneuvonnassa palvelua ei kyetä kaikille tarjoamaan kolmen kuukauden sisällä. 0-6 vuotiaiden kohdalla odottaa 12 perhettä ja 7-12 vuotiaiden kohdalla 35 perhettä eivät ole saaneet palveluja. Nämä määrät vastaukseen ovat tosin toukokuulta, emme siis tiedä syksyn tilannetta, mutta oletan henkilökunnan resurssit tuntien sen olevan vielä pahempi. 

Nykyinen tilanne ei ole lapsiystävällisen kunnan arvoinen. 

Vastauksessa tuotiin myös esille, että perheneuvojan lisäresurssia lähdetään rekrytoimaan myös loppuvuodelle 2022. Perheneuvojan vakinaisella lisäresurssilla voitaisiin ehkäistä palvelujen ruuhkautumista. Milloin rekrytointi aloitetaan? Syyskuu on jo loppuvuosi. Ainakaan tänään ei ollut ilmoitusta avoimesta työpaikasta. 

Esitetyt toimet eivät ole riittäviä, mutta luonnollisesti hyvä alku. Kunhan vastauksessa ollut toimi toteutetaan. 

Vastauksessa käy ilmi myös se, että kahteen psykologin toimeen on haettu tekijöitä yhtäjaksoisena vuodesta 2021 alkaen. Toimia ei ole voitu täyttää. On voitu kuitenkin ostaa ostopalveluina psykologin palveluja 680e per päivä-hintaan. Tästähän voisi ajatella, että olisiko palkkauksella parantaa kaupungin houkuttelevuutta? Palvelua kyllä saa. 

Pitkään on valtakunnallisesti ollut rekrytointiongelmia ja meilläkin se näkyy. Hyvinvointialueiden aloittaessa vuodenvaihteessa ongelma tuskin heti häviää, mutta toivottavasti ratkaisuja löydetään ja lapset, nuoret ja perheet siitä hyötyvät. 

Kokouksessa myös kaupunginjohtaja käytti puheenvuoron, jossa piti erikoisen puheen.

Kaupunginjohtaja halusi muistuttaa luottamushenkilöitä siitä, kuka johtaa kaupunkia. Hän totesi, että viime aikoina lehtikirjoittelun vuoksi ilmitullut huono työilmpiiri tulee selvittää. Kaikki työntekijät ovat tässä syytöksessä tasa-arvoisia. Samalla hän syyttää henkilöjaostoa laittomasta kokouksesta. Laiton siksi, että siitä ei ole muistiota ja siksi, että työnantajan edustusta ei ollut paikalla (paitsi kaupunginhallituksen pari jäsentä). Sillä ei ole merkitystä, että ko kokous on hallintosäännön mukaan pidettävä säännöllisin väliajoin ja että muistiota ei pidetä asioiden luottamuksellisuuden vuoksi.

Kaupunginjohtaja sanoi puheessaan myös, että kaupunginhallituksen puheenjohtajiston kanssa käydyssä kokouksessa oli puheenjohtajisto esittänyt, että henkilöstön edustaja tekee selvityksen työhyvinvoinnista ja työilmapiiristä. Kaupunginjohtaja henkilöstön edustajan kanssa käydyn keskustelun jälkeen päätti, että sitä ei tehdä, koska kaupungilla tehdään vuosittain työtyytyväisyyskysely. Eli jätetään kuitenkin selvittämättä kaikki henkilöstön työhyvinvointiin liittyvät asiat tällä kertaa, hallintojohtajan kiusaamiskohusta alkaen. Lakaistaan maton alle. Tässä siis ei muutosta entiseen toimintaan.

Kaupunginjohtaja lopetti puheensa sanoihin, että valtuustoryhmillä on suuri vastuu siinä, että luottamustehtäviin asetetaan henkilöitä, joilla on parasta kokemusta ja osaamista aiheesta, ei vain teoria- ja tutkimustietoa.

1 kommentti

  1. Erkko Pilviniemi sanoo:

    Voitais oikeasti hieman keskustella?!

    Tykkää

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s