Päätös Jalavan ja Roution koulujen johtamisjärjestelymuutoksesta

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta käsitteli 3.4.2019 kokouksessaan Roution ja Jalavan koulujen yhdistämistä yhtenäiskouluksi ja johtamisjärjestelyjä perustetussa yhtenäiskoulussa.

Tilanteen tekee haastavaksi se, että Roution koulu on 1-6 luokkien perusopetusta antava koulu ja Jalavan koulu on 1-9 luokkien erityiskoulu. Uskon johtamisjärjestelyn olevan hyvä ja tulevan yhtenäiskoulun rehtorin olevan loistava, erittäin hyvä työssään. Mielestäni koulujen luonteen vuoksi lautakunnan on luottamushenkilöinä osoitettava hänelle erityistä tukea.

Vastaesityksessäni halusin siis korostaa koulun erityisyyttä. Toki esittelytekstissä on lähes sama asia, mutta olisin toivonut sen myös päätökseemme erityisen näkyväksi ja helposti löydettäväksi. Halusin varmistaa, että erityiskoulun tuomat haasteet varmasti huomioidaan perusopetuksen ja erityisopetuksen koulujen yhdistyessä.

Vastaesitykseni oli, että päätökseen lisättäisi yksi kohta:

Kohta 4.3 Routionmäen koulun (alakoulu ja erityiskoulu) erityispiirteet huomioon ottaen vararehtorille/vararehtoreille turvataan OVTESin mallin mukaisen, vähintään puolet opetusvelvollisuudesta johtamisresurssin lisäksi mahdollisuus 3 tuntia/vko lisää opetusvelvollisuuteen luettavaksi.

Tämä olisi vararehtorille/vararehtoreille tarkoittanut kolmea tuntia enemmän, mitä esittelytekstissä.

En saanut kannatusta.

Koska lautakunnan jäsenet ovat kaikki lukutaitoisia.

Ote asiakohdan esittelytekstistä:

Tehtäväjakoa rehtorin ja vararehtoreiden kesken on syytä suunnitella myös henkilöstöjohtamisen osalta. Koska yhtenäiskoulussa on yhteensä 62 työntekijää, ei yksi rehtori ehdi olemaan kaikkien lähiesimies arjen koulutyössä, vaan tätä työtä on syytä jakaa. OVTES:n mukaan vararehtoreille voidaan osoittaa opetusvelvollisuuteen luettavaksi hallinnollista työtä yhteensä 11h/vko. Tätä tuntimäärää voidaan jakaa useamman vararehtorin kesken. Tarvittaessa uuden yhtenäiskoulun ensimmäisiin vuosiin voisi olla hyvä myöntää lisäksi muuta harkinnanvaraista huojennusta hallinnon, toiminnan ja eri koulujen asiakirjojen yhdistämistyötä varten. Yhtenäiskoulun johtamisresurssin riittävyyttä on syytä seurata ensimmäisten toimintavuosien aikana. Oikein mitoitettu ja hyvä johtajuus ovat työyhteisöissä kuitenkin yksi merkittävimmistä työhyvinvointia ylläpitäviä ja lisääviä tekijöitä.

Teksti on hyvä, mutta olisin toivonut enemmän läpinäkyvyyttä ja sitä, että se näkyisi suoraan päätöksessämme ja esitin siis myös vararehtorille vähän enemmän kuin tekstissä.

Päätösesitys siis on:


Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta päättää esittää hallitukselle ja edelleen valtuustolle että

1. valtuusto päättää perustaa Routionmäen yhtenäiskoulun 1.8.2019 alkaen;

2. lakkauttaa Roution koulun 1.8.2019 alkaen;

3. lakkauttaa Jalavan koulun 1.8.2019 alkaen.

4. esittää hallitukselle, että hallitus, edellyttäen, että valtuusto on tehnyt yllä olevat päätökset, päättää:

4,1, lakkauttaa Routio koulun rehtorin viran 1.8.2019 alkaen;

4.2. muuttaa Jalavan koulun rehtorin viran Routionmäen
koulun rehtorin viraksi 1.8.2019 alkaen.


Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s