Nuoreni konfirmaatiossa

Nuoren konfirmaatiopäivä on erityinen päivä niin nuorelle kuin hänen läheisilleen. Meillä oli toisen teinimme konfirmaatio lauantaina, päivä oli hyvin tunteikas monestakin syystä ja mulla on aika paha tapa siinä, että tämän kaltaiset lasten juhlat saavat mut aina kyyneliin. Eikä tämä päivä ollut poikkeus. Saman tien, kun näin ristikulkueen, oli nenäliinalla käyttöä.

Aluekappalainen Erkki Kuusanmäki

Erkki Kuusanmäki (kappalainen, nuorten rippi-isä) puhui liikuttavan kauniisti ja hyvin. Kirkon jälkeen kutsuin hänet vaimonsa kanssa juhliimme ja pitää kyllä sanoa, että meillä on aivan paras rippi-isä ja ruustinna. Ihania, nuoren elämään eläytyviä, lämpimiä ihmisiä. Olemme aina kutsuneet heidät rippijuhliimme ja joka kerta he järjestävät aikaa osallistuakseen. Ja joka kerta on talon täyttänyt ilo, nauru ja laulu.

Keskustelimme myös Nummen kirkosta ja ensi vuonna onkin kirkon juhlavuosi, 200 vuotisjuhla. Sitä varten kirkko kerää vanhoja kuvia, joten jos sinulla on vanhoja kuvia kirkosta ja kirkon menoista ja -juhlista, ottaisivat mielihyvin vastaan!

Kiitos juhliin osallistuneille vieraillemme! ❤

Olin ajatellut puhua vaikka mitä teinillemme, mutta tiedän hänen tuskastuvan tunteiluuni ja höpöttelyihini, joten päätin pitää onnittelupuheen lyhyenä.

***

Noin yksitoista vuotta sitten yhtenä helteisenä tiistaina sun sydän leikattiin, torstaina jo juoksit sairaalan käytäviä ja lauantaina pääsit kotiin. Viisi viikkoa meidän piti vahtia sinua, ettet juokse, kiipeile, aja fillarilla tai pompi. Pidit meidät kiireisinä sen kesän.

Noin kuusi vuotta sitten lähdit yksin bussilla kohti tuntematonta, sinulle vieraan isotädin luo, jota et ollut tavannut ennen. Hänen kanssaan Tampereella tutustuit juuriisi ja hyppäsit avantoon.

Nuo lyhyet tositarinat kuvaavat sinua hyvin. Olet aina ollut urhea, omapäinen ja omantien kulkija.

Sinulle ostamamme lahja kuvaa myös sinua hyvin. Ei ainoastaan nimensä puolesta, vaan kokonaisuutena. Saimme korun suoraan suunnittelijalta, joka kertoi idean syntyneen Teijolla kävellessä kevättalvella. Puro solisi, oli jo vähän sulanut ja se välkkyi kauniisti auringonpaisteessa, suunnittelija otti kuvan ja huomasi, että siitä voisi tulla upea koru. Hän oli kovin ilahtunut nimestäsi ja toivotti hyvää juhlapäivää.

Kohti uusia seikkailuja!

Yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja niiden kaipuu keskiössä

”Pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus” – Martin Luther King

Pride-viikon aikana on keskustelu ollut vähintäänkin värikästä. Olen osallistunut aktiivisesti osaan seuraamistani keskusteluista, enimmäkseen puolueeni sisäisiin ja oman ryhmäni keskusteluihin. Molempiin olen ollut pettynyt.

Pettynyt olen sen vuoksi, että keskustelussa on ilmennyt pilkkaa toisia ja toisten tasa-arvoa ja tasa-arvon kaipuuta kohtaan, pettymystä siksi, että keskusteluiden aikana on tullut tunne, että joidenkin mielestä toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Koen, että yksi tärkeimmistä asioista keskustelussa on toisten arvostaminen, vaikka olisimme eri mieltä asioista, silti on tärkeää arvostaa toisia ihmisiä. Pilkka ei koskaan kuulu keskusteluun.

Pettymystä myös siksi, että keskustelujen aikana olen todistanut tekopyhyyttä ja pinkkipesua. Eräs yhteen keskusteluun osallistunut juuri puolusti yksilön oikeutta rakastaa, ja muutama päivä sitten hän oli pilkannut tätä samaa ryhmää ja heidän tukemistaan. Samalla kun olen pöyristynyt ja pahoillani toisten sanomisista, pohdin etten toisten tunteille ja sanomisille toisaalta voi mitään. Se, mille voin, on minä itse. Mitä itse teen ja mitä sanon.

Oman näkemykseni mukaan se, että puolustaa yhden vähemmistön oikeuksia ei ole pois toiselta, päinvastoin. Meidän tulee tukea kaikkien ihmisten ja yksilöiden ihmisoikeuksia, emme voi valita, mitä ryhmää tuetaan. Meidän tulee olla ihmisyyden ja inhimillisyyden puolella

Olen aina kannustanut lapsiani mielipiteen ilmaisuun, olen aina kertonut heille, kuinka he ovat hyviä juuri sellaisena kuin ovat ja olen yrittänyt parhaani mukaan tukea ja kannustaa heitä olemaan omia itsejään. Olen myös joutunut muistuttamaan, että ympäristö ei aina ole yhtä avarakatseinen tai hyväksyvä kuin oma koti.

Meidän tulee toimia, ei ainoastaan julistaa. Meidän tulee tehdä tätä myös pride-viikon ulkopuolella.

Valitessani puoluetta, jonka tuntisin kodikseni punnitsin erittäin monia asioita, laitoin asioita tärkeysjärjestykseen ja luin jokaisen puolueen periaateohjelmat. Tämän perusteella päädyin nykyiseen valintaani, Keskustaan.

Mielestäni keskustalaisuuden yksi keskeisimmistä periaatteista on puolustaa ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia, olla ihmisyyden puolella.

Keskustan 101 kohdan periaateohjelma on täynnä omia arvojani vastaavia periaatteita ja tätä kirjoitustani vahvasti tukevia on:

9. Tuemme kaikkien mahdollisuutta toteuttaa ihmisyyttään vastuullisen vapauden hengessä. Hyvässä yhteiskunnassa vapaus on vastavuoroista. Vapaus ja vastuu ovat arjessa, jokapäiväisissä valinnoissamme.

10. Jokaisella on velvollisuus kantaa voimavarojensa mukaan vastuuta itsestään ja lähimmäisistään. Lähiyhteisöissä luomme välittämistä ja huolenpitoa. Yhteiskunnan tehtävänä on luoda edellytykset hyvälle elämälle ja olla turvana hädän hetkellä.

11. Eheässä ja oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa jokainen tuntee olevansa tärkeä. Tahdomme Suomen, jonka rakentamisessa kaikki voivat olla mukana.

ja

16. Kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia ja samanarvoisia. Periaatteemme jokaisen ihmisen arvokkuudesta on horjumaton.

sekä

41. Pidämme huolta vähemmistöjemme tasavertaisesta kohtelusta ja oikeuksien toteutumisesta. Tunnustamme ja turvaamme ruotsin aseman maamme toisena kansalliskielenä. Edistämme alkuperäiskansan, saamelaisten, kielellisten ja kulttuuristen oikeuksien toteutumista.

42. Rakennamme siltaa täällä syntyneiden ja tänne tulleiden välille. Suomalaisuuteen kuuluu monikulttuurisuus. Maahamme muuttaneet tarvitsevat välittäviä yhteisöjä sekä mahdollisuuksia opiskella, tehdä työtä ja osallistua yhteiskuntamme rakentamiseen.

Puoluesihteerimme sanoin: Ihmisten välinen yhdenvertaisuus on minulle kiertämättömän tärkeää. Keskustan periaateohjelmassa todetaan: ”Kahdella tasa-arvoisella ihmisellä on vapaus rakastaa toisiaan”. Tämä oikeus kuuluu jokaiselle.

Länsi-Uusimaan Kirjoittajavieras-kolumni 22.6.2021: Uutta kohti

Kiitän luottamuksesta

Sain näissä vaaleissa 139 ääntä. Se on vähemmän kuin viime vaaleissa, silti olin ryhmämme toisiksi eniten ääniä saanut ja pääsin jatkokaudelle valtuustoon.

Olen kiitollinen jokaisesta äänestä, samalla koen hämmennystä lukiessani Lohjan tuloksia. Moni sellainen, joka on tehnyt kovasti töitä Lohjan hyväksi putosi valtuustosta. Monen kovasti töitä tekevän, kokouksiin ahkerasti valmistautuvan äänimäärässä se työnteko ei näy. Se on harmi, mutta eihän sille mitään voi, kuinka kuntalainen voisikaan tietään taustatyön määrää? Omalla kohdalla se on juuri näin. Kova työ näkyy luottamuksessa, mutta ei äänimäärässä.

Yksi äänestysillan ehdottomia kohokohtia oli seurata äänikuningattaren äänisaaliin kasvamista. Hannele Maittila (ML) todellakin ansaitsee sen. Hän tekee paljon työtä, on johdonmukainen ja se tietotaito, mikä hänellä on, on mittaamaton.

Verrattuna päättyneeseen kauteen olisimme ryhmässä tarvinneet 682 ääntä enemmän, jotta olisimme saaneet pidettyä viisi valtuustopaikkaa ja vastaavat kuin päättyneen kauden luottamushenkilöpaikat. Luottamushenkilöpaikkaneuvottelut ovat vielä kesken ja jo niiden aikana tullaan näkemään tulevan kauden suunta, ketkä ovat yhteistyökykyisiä, ketkä näkevät mahdollisuuksia, ketkä sanelevat ja mihin suuntaan yhteistyötä tullaan luotsaamaan.

Tämä kausi tulee Keskustalle olemaan nousun kausi. Meillä on upeat valtuutetut, työtäpelkäämättömät, yhteisen eteen puurtavat, yhteistyökykyiset ja keskustelevat.

Kirjoitin Länsi-Uusimaan Kirjoittajavieras-kolumnissa 22.6.2021 uuteen kauteen siirtymisestä:

Uutta kohti

Valtuustokausi päättyi ja uusi alkaa elokuussa. Kulunutta kautta voi kuvata monella tavalla ja varmasti kuvauksia on yhtä monta kuin kuvaajiakin. Päättyvä kausi alkoi niin, että valtuustoon valituista 65% oli jatkavia. Nyt uudella kaudella 61% on jatkavia. Olen yksi jatkavista ja haluankin kiittää luottamuksestanne. Kuluvan kauden olemme tehneet hyvää puoluerajoja ylittävää yhteistyötä, toiset päätökset ovat olleet hyviä, kauaskantoisia ja toiset taas eivät.

Valtuusto- ja lautakuntatyöstä suurin osa jää kuntalaiselle näkymättömäksi työksi. Kokouksiin valmistautuminen vie aikaa, asiakirjat ovat toisinaan kymmeniä, joskus satoja sivuja per päätettävä asia. Yhteydenottoja, kannanottoja, viranhaltijoiden kanssa keskusteluja, luottamushenkilökollegojen kanssa keskusteluja. Luottamushenkilö, joka haluaa tehdä työnsä hyvin ja tuntea asian, josta päätetään, tekee ennakkotyötä reilusti ennen kokousta. Korvaus on pieni ja toisinaan saa mielipiteidensä ja päätösten vuoksi paljonkin lokaa, toisinaan kiitosta. Usein kuulee myös sanottavan, että itsehän sinne halusit. Kyllä. Luottamushenkilöt tekevät työtään rakkaudesta omaan kotikaupunkiin. Päämäärä puheissa on kaikilla sama: Hyvä Lohja kaikille, keinot saavuttaa tavoite saattavat olla erilaiset.

Käännän katseeni uuteen kauteen. Moni nyt valituista on puhunut yhteistyön tarpeellisuudesta, yhteistyöstä yli puoluerajojen. Moni nyt valituista on puhunut reuna-alueiden palveluista ja lähipalvelujen tarpeellisuudesta. Moni nyt valituista on puhunut lasten ja nuorten hädästä ja heidän palveluistaan. Upeaa, että näitä puheita on ja toivonkin, että puheet toteutuvat teoiksi.

Tulevalla valtuustokaudella on edelleen paljon töitä edessään ja osa tämän kauden päätöksistä tulevat toteutukseen alkavalla kaudella. Moni asia voi siis vielä muuttua.

Katsoessani uuden valtuuston kokoonpanoa iloitsen etukäteen mielipiteiden rikkaudesta, näkökulmien erilaisuudesta ja odotan yhteistyötä. Odotan yhteistyöltä paljon.

Kaudesta tulee vähintäänkin mielenkiintoinen

Lotta Paakkunainen

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (kesk)

Valtuustoaloite teatteritaiteen perusopetuksen ja harrasteteatterien tilasta (16.6.2021)

Tein ryhmäni puolesta valtuustoaloitteen teatteritaiteen perusopetuksen ja harrasteteatterien käyttöön tarjottavasta tilasta. Lohjalla on upeat harrastajateatterit, joilla ei ole vakituista harjoittelutilaa. Lohjalla saa myös teatteritaiteen perusopetusta, joka kunnassamme on todellinen rikkaus. Teatteritaiteen perusopetus toimii tällä hetkellä erään yhdistyksen tiloissa, ilman teatteritekniikkaa. Kaupunki on tukenut toimintaa aiemmin kohtuullisesti, nyt on avustaminen heikentynyt ja tilojen tarvekin muuttunut. Meidän tulisi tukea lasten ja nuorten kulttuurikasvatustoimintaa.

Valtuustoaloite teatteritaiteen perusopetuksen ja harrasteteatterien tilasta Luksialta vapautuvaan Nummentie 6 kiinteistöön.

Esitämme valtuustoaloitteessamme, että kaupunki selvittää mahdollisuutta osoittaa teatteritaiteen perusopetukselle sekä harrasteteatterille Nummentie 6 kiinteistöstä toimintaan soveltuvat tilat.

Lohjalla on rikas kulttuuritarjonta useilla aktiivisesti toimivilla teatteriryhmillä ja Lohjalla saa jopa Teatteritaiteen perusopetusta, nyt jo nyt kymmenettä vuotta. Teatterin ja draamakasvatuksen kautta saatava luova osaaminen lisää lapsen ja nuoren henkistä hyvinvointia ja valmistaa hyvään aikuisuuteen. Tästä on runsaasti tutkittua näyttöä. Se tarjoaa avoimen ja suvaitsevaisen ilmapiirin, joka kasvattaa ymmärtämään moninaisuutta. Opetus kannustaa oppilasta rakentavaan toimintaan yksilönä sekä vuorovaikutukseen ryhmän jäsenenä. Teatteritaiteen opiskelun tavoitteena on vahvistaa oppilaiden kulttuurista osaamista kehittämällä hänen taitojaan ja tietojaan. Oppilasta ohjataan sitoutuneeseen ja pitkäjänteiseen työskentelyyn. Samalla opitaan erittäin tärkeitä tunnetaitoja. Lisäksi digitalisaation pyörittämässä maailmassa ovat aidot kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset ja vuorovaikutustaitojen harjoitteleminen ensiarvoisen tärkeää.

Tällä hetkellä teatteriryhmätoimijat ovat hajallaan, eikä niillä ole vakiintuneita esiintymis- tai harjoitustiloja. Lohjan kaupunki voisi mahdollistaa vapaiden teatteriryhmien ja teatteritaiteen perusopetuksen toiminnan kehittämisen ja tukea heitä toimitiloilla, jotka sopivat teattereiden käyttöön. Toimitiloilla teatterit pystyisivät kehittämään toimintaansa ja saisimme jatkossakin nauttia monipuolisesta ja laadukkaasta teatteritoiminnasta ja myös vaihtoehtoisista ajan hengen mukaisista nykyteatteriesityksistä Lohjalla. Nyt vapautuva Nummentie 6:n kiinteistö olisi ihanteellinen vapaiden teatteriryhmien ja teatteritaiteen perusopetuksen käyttöön. Olisi upeaa ja avointa näkemystä osoittavaa, jos kaupunki näkisi vapautuvat Luksian tilat mahdollisuutena kehittää sitä kulttuurin keitaaksi ja teatteritaiteen perusopetuksen kodiksi. Kodiksi, joka tukisi teatteritaiteen perusopetusta sekä teatteria harrasteena. Näitä tiloja voisi hyödyntää draamakasvatuksessa myös päivisin sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen lasten ja nuorten ryhmien projekteissa.

Tämän lisäksi tällä toiminnalla lisäisimme kiinteistön käyttöastetta ja nostaisimme kaupungin imagoa lasten ja nuorten sekä kulttuurikaupunkina.

Esitämme valtuustoaloitteessamme, että kaupunki selvittää mahdollisuutta osoittaa teatteritaiteen perusopetukselle sekä harrasteteatterille Nummentie 6 kiinteistöstä toimintaan soveltuvat tilat.

Lohjalla 16.6.2021 Keskustan valtuustoryhmän puolesta Lotta Paakkunainen 

Tämän aloitteen on allekirjoittanut myös

Kuitunen, Päivi (kok)

Ristaniemi, Teija (sd)

Silander, Jaana (sd)

Sorainen, Ana Maria

Valtuustoaloite vammaisvaikutusten arvioinnista

Tein valtuustoaloitteen vammaisvaikutusten arvioinnista valtuustokokouksessa 16.6.2021. Osa yhteistyötä valtuustossa on lähettää omat aloitteet etukäteen, jotta jos on valtuutettuja, joiden mielestä aloite on kannatettava, voisivat he osallistua.

Valtuustoaloite vammaisvaikutusten arvioinnista

Esitämme aloitteessamme, että Lohjan kaupungille laaditaan malli, suunnitelma ja mittarit vammaisvaikutusten arvioinnissa. Vammaisten ihmisten oikeuksien vaikutusten arviointi pitää tehdä kaikessa päätöksenteon valmistelussa, jolla on vaikutuksia vammaisten ihmisten elämään ja vaikutusarvioinnit tulee tehdä vammaisia henkilöitä osallistaen. Tämän täytyy tapahtua riittävän aikaisessa vaiheessa päätöksentekoprosessia vuorovaikutteisesti.

Eduskunta ratifioi YK:n vammaisyleissopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista vuonna 2016. Sopimus velvoittaa huomioimaan vammaisten henkilöiden erityistarpeet ja takaamaan vammaisille ihmisille samat mahdollisuudet osallistua yhteiskunnallisesti kuin kaikille muillekin. 

Perustuslain mukaan kaikkia ihmisiä on kohdeltava yhdenvertaisesti, eikä ketään saa syrjiä. Myös yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän. Kuitenkaan vammaisten ihmisten yhdenvertaisuus ei vielä käytännössä toteudu. Sitä voisi lisätä vammaisvaikutusten arvioinnilla ja siihen liittyvillä mittareilla. 

Käytössä ei ole kattavaa ja systemaattista tietoa päätöksenteon vaikutuksista vammaisiin eikä vammaisista ihmisistä ole tähän mennessä saatu riittävästi tietoa elämän eri osa-alueilta. Vammaisvaikutusten arviointi toisi vammaisten ihmisten elämään nykyistä enemmän oikeusturvaa. Usein vammaispolitiikassa keskitytään sosiaali- ja terveyspalveluihin, vaikka kattavampi eri elämänalueita koskeva arviointi olisi tarpeen. 

Mallina voisi käyttää esimerkiksi lapsivaikutusten arviointia, joka Lohjalla on ollut jo käytössä ja jota kehitetään edelleen. Olisi tärkeää selvittää esimerkiksi työllisyyspolitiikan ja palveluiden vaikutuksia vammaisiin Lohjalla. Vammaiset ihmiset työllistyvät muita ihmisiä huonommin ja kun työllistymisen rakenteelliset esteet saadaan selvitettyä, voidaan niitä alkaa purkaa. Tärkeintä on miettiä toimenpiteitä, joilla vammaiset ihmiset työllistyvät entistä paremmin. Myös muun muassa rakennusten esteettömyydessä on vielä paljon kehittämistä ja korjattavaa. Yhdenvertaisuuden toteutuminen esimerkiksi työllistymisessä voisi edellyttää tässä vaiheessa positiivista erityiskohtelua, josta säädetään yhdenvertaisuuslaissa. Esitämme aloitteessamme, että Lohjan kaupungille laaditaan malli, suunnitelma ja mittarit vammaisvaikutusten arvioinnissa. Vammaisten ihmisten oikeuksien vaikutusten arviointi pitää tehdä kaikessa päätöksenteon valmistelussa, jolla on vaikutuksia vammaisten ihmisten elämään ja vaikutusarvioinnit tulee tehdä vammaisia henkilöitä osallistaen. Tämän täytyy tapahtua riittävän aikaisessa vaiheessa päätöksentekoprosessia vuorovaikutteisesti.

Lohjalla 16.6.2021 Keskustan valtuustoryhmän puolesta 

Lotta Paakkunainen

Tämän aloitteen on allekirjoittanut myös

Forsström, Pirjo-Leena (sd)

Ristaniemi, Teija (sd)

Silander, Jaana (sd)

Sorainen, Ana Maria 

Ryhmäpuheenvuoro henkilöstökertomus 2020 valtuustokokouksessa 16.6.2021

Pidin tämän kauden viimeisessä valtuustokokouksessa ryhmäpuheenvuoron henkilöstökertomuksesta:

Ryhmäpuheenvuoro henkilöstökertomus

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat ja hyvät kuulijat

Henkilöstökertomus on yksi tärkeä osa talousarvion tavoitteiden toteutumisen seuraamisessa. Talousarviossa hyvinvointitoimialan yhtenä tavoitteena on henkilöstön hyvinvoinnin ja turvallisuuden vahvistaminen, yhtenä mittarina on ”poissaolojen määrä vähenee vuoteen 2020 verrattuna”. Henkilöstökertomus kertoo karua lukemaa tavoitteiden karkaamisesta. Kuinka päästäisiin sairauspoissaolojen vähenemiseen, erityisesti lastensuojelussa? Meillä on jatkuva vaje henkilöstössä, pitkiä sairaslomia, säästetään virkojen uudelleentäyttämisessä, poltetaan työntekijät loppuun. Meidän upeat tekijät tekevät velvollisuudentunnosta lapsia kohtaan töitä aivan liikaa, mutta siltikään se ei riitä. Avohoidon puolella työskentely on työparityöskentelyä, mutta se ei toteudu, sillä ei ole sosiaaliohjaajia. Meillä on irtisanoutumisia, tilalle ei palkata henkilöstöä heti, vaan viiveellä ja useita rekrytointeja on avoinna pitkään. Olemme pitkään olleet myös tietoisia esimerkiksi koulupsykologien virkojen täyttövaikeuksista.

Toki, kuten jo aiemmissa tämän illan puheenvuoroissa on todettu, poikkeusajat vaikuttavat kaikkeen, vaikuttavat ne myös sairaslomiin kasvavana trendinä. Me keskustan valtuustoryhmässä esitämmekin huolemme työntekijöiden jaksamisesta ja työhyvinvoinnin kehittämisestä. Etätyöt ja poikkeusajat ovat tuoneet uutta haastetta työhyvinvoinnin kehittämiseen. Ne ovat tuoneet myös uuden haasteen työntekijöiden jaksamiseen, lähityöyhteisön välittömän tuen puutteessa arjen puurtaminen on raskaampaa ja kuormittavampaa.

Henkilöstökertomuksen ulkopuolelta haluamme huomauttaa, että tällä hetkellä eri hoitoalan töihin ei ole saatu sijaisia, erityisesti kotihoitoon on useita hakuja ja joudumme turvautumaan vuokratyövoimaan.

Meidän tulee keskittyä työntekijöiden työolojen kehittämiseen ja sitä kautta parantamiseen. Sitä kautta työhyvinvointi lisääntyy, sairauspoissaolot vähenevät, työnantajaimago paranee ja tuotavuus nousee.

Näin kesätöiden aikaan haluamme vielä nostaa yhden käytännön asian keskusteluun jälleen. Työhakemuksiin vastaaminen.  Työnantaja-imagoa kummasti parantaa se, että vastataan niihin työhakemuksiin, erityisesti nuorten kohdalla se on tärkeää.  

Keskustan valtuustoryhmä hyväksyy henkilöstökertomuksen, mutta esittää toiveen huomionkiinnittämisestä työolojen kehittämiseen