Kuinka löytää etsimänsä kirja, jos ei tiedä kirjan eikä kirjailijan nimeä

Isäni puhui tuohtuneena useaan otteeseen kirjasta, joka oli jäänyt hänen mielestään aiheetta Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan varjoon. Kirja on jäänyt painamaan mieltäni ja olen halunnut jo pidemmän aikaa lukea sen. Harmi vain, etten muista kirjan nimeä. Enkä edes kirjailijan.

Laitoin kaupunginkirjastoomme viestin, jossa kysyn heiltä apua. Ja todella huonoilla spekseillä:

olen nyt jonkin aikaa etsinyt erään kirjan nimeä ja toivoisinkin nyt teiltä, ammattilaisina apua.
Minulla on hieman huonot speksit, mutta toivon, että osaatte kuitenkin auttaa.
Isäni puhui usein tuohtuneena siitä, että hänen mielestään Tuntemattoman sotilaan varjoon täysin aiheettomasti on jäänyt samoihin aikoihin kirjoitettu (muutamaa kuukautta aiemmin) kirja, joka kuvaa isäni mielestä huomattavasti paremmin sotaa ja oli paremmin kirjoitettukin. Muistaakseni kirjan nimi on lyhyt, olisiko ollut jopa yksisanainen. Tästä en kyllä täysin varma ole)
Pystyisittekö näillä vähäisillä tiedoilla ohjaamaan minut oikean kirjan pariin? Isäni on jo menehtynyt, joten en voi häneltä kysyä, mutta tämä kirja on usein vaivannut ja kovasti toivoisin voivani lukea ko kirjan.

En odottanut kovinkaan nopeaa vastausta, saatikaan vastausta, jonka sain. Vastaus tuli heti seuraavana päivänä (olin laittanut viestini myöhään illalla) ja he tiesivät kirjan!

”Hei, kiitos mielenkiintoisesta tehtävästä! Olisiko kirja mahdollisesti Jussi Talven Ystäviä ja vihollisia? Kirjasampo esittelee teoksen näin: *************** ”Monumenttaalinen, suurimittainen sotaromaani, jota meillä ei aikoihin hevillä ylitettäne,” Toini Havu kirjoitti Helsingin Sanomissa syksyllä 1954, kun Jussi Talven Ystäviä ja vihollisia ilmestyi pari kuukautta ennen Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta. Teos sai hyvät arvostelut ja siitä otettiin useita painoksia, mutta se hautautui auttamatta Tuntemattoman jättimenestykseen.
Romaanin tapahtumat alkavat syksystä 1941, jolloin suomalainen tykistö tuki saksalaisten hyökkäystä Syvärin yli. Tuli talvi, pimeys, lumi ja pakkanen. Saksalaiset palelivat, mutta heillä oli ruokaa, suomalaisilla oli hyvät varusteet mutta ei ruokaa aseveljeys muuttui sanoista teoiksi.

Syksyyn 1944 mennessä entiset aseveljet ovat muuttuneet vihollisiksi. Syvärin talvessa syntyneet ystävyyssuhteet joutuvat koetukselle Lapin syksyssä.

Jussi Talvi palveli itse joukko-osastoissa, jotka toimivat Aunuksen rintamalla yhteistyössä saksalaisten kanssa mutta kohtasivat heidät Lapin erämaissa vihollisina.” ******************  
Tämä voisi olla syy, miksi Toini Havu haukkui Tuntemattoman lysyyn pari kuukautta myöhemmin…
Jos kirja on oikea, sitä löytyy mm. pääkirjaston varastosta. Jos ei täsmää, olemme valmiita etsimään jotain  muuta.”

On meillä upeita ammattilaisia töissä! Suosittelen kysymään ja lukemaan.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s