Lohjalla puhuttavat juuri nyt keskustakehitys, lähipalvelut ja investoinnit.
Täällä puhuttaa myös se, että koulutuksen ulkopuolella olevien 17-24 vuotiaiden määrä on suurempi kuin kunnissa keskimäärin. Tästä on suuri vaara syrjäytymiseen. Mikä on Lohjan ratkaisu tähän? No, lakkautetaan yksi lukio. Onpahan yksi mahdollisuus vähemmän siellä reuna-alueilla, missä syrjäytymistäkin on jo valmiiksi.
Miten on tämä kausi muuten mennyt? Ihan hyvin, hyviäkin päätöksiä on tehty.
Hyvistä, esim:
- sisäilmaongelmiin on vihdoin herätty, vaikka siihenkin meni vuosia, mutta nyt niihin on herätty. Se on pääasia.
- Niilonpirtti uudistettiin ja samalla suurennettiin
- lapsiperheiden kotipalvelu toimii
- pyritään asukaslähtöisyyteen
- pyritään Unicefin lapsiystävälliseksi kunnaksi (sitä varten kyllä pitäisi tehdäkin jotain)
Tämä valtuustokauden aikana on yritetty pelastaa kaupungin taloutta. Leikkuria ja juustohöylää on käytetty.
Heti kuntaliitoksen jälkeen 2013 aloitettiin säästöt Koisjärven ja Lohjansaaren kouluista. Hurjat muutamien kymmenien tuhansien säästöt lopettivat ne koulut, pian tuli Hiiden koulun vuoro.
Vuonna 2015 aloitettiin palveluverkkoselvitys, joka oli kyllä tarpeellinen, kolmen kunnan yhdistyttyä. Olisi luullut, että päällekkäisyyksiä karsittaisi ja säästöjä syntyisi siitä.
Niin no onhan se varmaankin päällekäisyyksien karsimista, jos pyritään lakkauttamaan kolmannes kunnan kouluista ja yksi lukio.
Valtuusto on antanut itselleen arvosanaksi 8 arvioidessaan palveluverkkoselvityksen aikasta työskentelyään. Hieno homma.
Tämän valtuuston aikana on lakkautettu siis
- Koisjärven
- Lohjansaaren
- Hiiden
- Hyrsylän
- Neistytlinnan koulut ja
- Maksjoen ja Nummentaustan koulujen lakkautuksista päätettiin sekä
- Virkbyn siirtämisestä Källhagenin kouluun.
Tämä valtuusto on myös päättänyt lakkauttaa yhden
- lukion, perustellen sitä noin 200 000 euron säästöillä, tutkimatta lukuisia kehittämisehdotuksia, joita asukkailta tuli.Huolimatta siitä, että Lyseon sisäilmaongelmasta on tiedetty ja huolimatta siitä, että osa lyseon peruskursseista on niin täynnä, että osa opiskelijoista istuu lattialla.
Lohjan kaupungin yleissivistävät kulut (2014) olivat noin 46 miljoonaa. Eli kouluverkon alkuperäisten tiivistämissuunnitelmien vaikutus kaupungin omienkin laskelmien mukaan olisi ollut 0,5-1% luokkaa kokonaiskustannuksissa. Suurempi vaikutus todennäköisesti perheille kuin kaupungin taloudelle. Mutta ei se mitään.
Tällä kaudella on tehty ”kovia päätöksiä”. Kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt kasvattaa varsinkin yläkoulujen ryhmien kokoja. Ensin halutaan lakkauttaa alakouluja, sitten kasvatetaan vähän yläkoulujen ryhmäkokoja. Opettajia kuormitetaan aivan liikaa, sairaslomat lisääntyvät, sijaisia palkataan (no se olisikin hyvä, kun palkattaisi, mutta usein myös avustajat ovat sijaistamassa)
Tämä valtuusto on leikannut kouluista ja koulutuksesta ja nyt kampanjoidaan koulutuksen puolesta ja moititaan hallitusta koulutusleikkauksista. Ihan kiva, että nyt herätään.