Vaalikoneita, vol 2 (3)

Vaalikoneisiin vastaaminen ei ole tunnissa tehty, eikä edes päivässä.

Länsi-Uusimaan vastaukseni:

  1. Lohjan terveys- ja kouluverkkoa ei saa karsia seuraavan valtuustokauden aikana:

vastaukseni:

lähes samaa mieltä

  1. Jos lakkautetaan hyväkuntoisia, ja vastoin yleistä käsitystä, varsin tehokkaita kouluyksiköitä, Lohja luopuu mahdollisuudesta erottua edukseen pääkaupunkiseudun muista muuttokunnista. Koulujen lakkauttaminen olisi myös kaupungin strategian vastaista, sillä Lohjan kasvustrategiassa 2013-2021 ”elinvoimainen, asuttu ja aktiivinen maaseutu”. Säilyttämällä monella alueella ainoa haja-asutusalueen kunnallinen palvelu, koulu, varmistetaan alueiden vireystilan jatkuminen ja tyytyväisemmät veronmaksajat. Pienet kyläkeskusten koulut eivät pelkästään kouluaikoina lapsia, vaan lisäksi niitä käytetään iltapäiväkerho- ja päiväkotitoimintaan sekä aktiivisesti urheiluun ja erilaisten yhdistysten ja harrastusten toiminnassa, eli sujuvaan arkeen, jota työikäiset ihmiset tarvitsevat. Koulurakennus on vain osa oppimisympäristöä. Kuitenkin koulukiinteistöjemme huono kunto on hälyttävä ja syy tähän  tulee selvittää, jotta virheet eivät toistuisi tulevassa.

2. Koulurauhan turvaamiseksi ryhmäkokoja on pienennettävä nykyisestä, vaikka se vaatii enemmän rahaa kouluille.

vastaukseni:

samaa mieltä

Suora lainaus Opetus- ja kulttuuriministeriön laatukriteereistä: ryhmäkokojen tulee olla sellaisia, että opettajalla on mahdollisuus seurata ja tukea oppilaan oppimista ja muuta kehitystä myös yhteistyössä kotien kanssa, edistää ja hyödyntää oppilaiden välistä yhteistyötä sekä käyttää monipuolisia menetelmiä. Opetusryhmien suositeltava koko on keskimäärin 20-25.

3. Lohjan tulee rajoittaa erityistä tukea tarvitsevien lasten sijoittamista tavallisiin päiväkotiryhmiin ja luokkiin.

vastaukseni:

eri mieltä

Erityislapsi luokassa on lapsi siinä missä muutkin ja luokan muille oppilaille se voi olla mahdollisuus opetella uusia sosiaalisia taitoja ja tarjota apua. Lapset oppivat ja tottuvat uusiin asioihin, kunhan saavat vastauksia kysymyksiinsä, ”erilainen nähdään samanlaisena”. Erityisluokissa ja -kouluissa ryhmäkoko on usein pieni ja henkilökohtaiset avustajat ovat hyviä apukäsiä opettajalle. Jokainen oppija voi edetä omassa tahdissaan. Koti, koulu ja opettajat ovat avainasemassa siinä, että lapset oppivat näkemään, että ihminen on muutakin kuin ominaisuus, joka ilmenee ulospäin erilaisuutena tai erilaisena oppimistapana.

4. Olen valmis lisäämään kouluruuan määrärahoja lähiruuan osuuden lisäämiseksi.

vastaukseni:

lähes samaa mieltä

Lähiruoka on tuoretta, sillä sitä ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja. Lähiruoka antaa myös työtä alueen ihmisille. Se tuotetaan ympäristöä kunnioittavalla tavalla ja luonnonvaroja säästäen ilman ylipakkaamista. Koska lähiruoan elintarvikeketju on lyhyempi, on sen valvonta sujuvampaa kuin pitkässä, sillä pitkissä kuljetuksissa laitteiden rikkoutumisriksi, käsittelyvirheet ja laatutappiot ovat lähikuljetuksia selvästi suuremmat. Lisäaineiden ja kasvinsuojeluaineiden tarve vähenee, kun tuoretuotteiden tai valmiiden elintarvikkeiden matka tuottajalta kuluttajalle on lyhyt. Elintarvikkeiden ravintoarvo säilyy paremmin, kun pitkää säilytystä ei tarvita.

5. Lohjan tulee tarjota työttömien ja kotona olevien lapsille ainoastaan osapäiväistä hoitoa.

vastaukseni:

lähes eri mieltä

Varhaiskasvatus on nähty kaikkein kustannustehokkaimpana keinona kaventaa lasten taustoista johtuvia eroja. Päivähoidon ollessa oikeus lapselle, riippumatta vanhemman tilanteesta, pystytän perheitä leimaamatta mahdollisimman hyvin ehkäisemään lasten kaltoinkohtelua ja syrjäytymistä.

6.  Lohjan keskustaan on saatava kävelykatu tai sen osa.

vastaukseni:

lähes samaa mieltä

Kävelykatu ja sen taloudellisista hyödyistä on monenlaisia kokemuksia muista kaupungeista. Itse vanhana järvenpääläisenä pidän kävelykatu Jannea hyvänä esimerkkinä onnistuneesta kävelykatuhankkeesta. Kävelykadulla järjestetään useita tapahtumia, tori on vilkas, eikä tyhjiä liiketiloja juuri näy. Toki on muunlaisiakin kokemuksia musita kaupungeista. Olisi hienoa, jos keksisimme jotain omaa ja lohjalaista identiteettiä nostattavaa, mikä tekisi keskustastamme ja kävelykadusta ainutlaatuisen.

7. Porla.

Tähän vastasin, että nykyinen valtuusto on tehnyt päätöksen Porlasta ja sen kehittämisestä, uudella valtuustokaudella voisi keskittyä muihin kehityshankkeisiin ja mennä eteenpäin.

8. Nykyisenlaisia aluetoimikuntia ei tarvita Lohjalla

vastaukseni:

Lähidemokratia on tarpeellinen viestintäväylä kuntalaisten ja kunnan sekä sen päättäjien välillä. Lohjalla lähidemokratia on nuori ja kehitettävää on. Palveluverkko- ja kouluverkkoselvitysten aikana kävi ilmi lähidemokratian tarpeellisuus kuntalaisten kuulemisessa. Lähidemokratiamallin tarkoituksena on edistää asukkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa kunnan toimintaan ja palveluihin, vaihvistaa kotiseutuhenkeä ja -identiteettiä, edistää kunnan eri osien asukkaiden edunvalvontaa ja mahdollisuuksia tuoda esiin tärkeitä asioita, edistää alueellista toimeliaisuutta. Mallilla on saatu asukkaiden mielipiteitä ja näkökantoja esiin. Aluetoimikuntia, vaikuttajaraateja ja kuntalaisia on kuultu. Asukkaiden näkemysten ymmärtäminen ja hyväksyminen ja huomioonottaminen kaipaa vielä parannusta. Osa kuntalaisista pitää lähidemokratiamallia epäonnistuneena, koska mm. päätöksiä koulujen lakkauttamiseksi tehtiin eikä kaikkia mielipiteitä ole huomioitu. Kuunteleminen tulisi päteä molempiin suuntiin.

9. Lohjan orkesterin toiminta tulee taata nykymuotoisena

vastaukseni:

lähes eri mieltä

Lohjan orkesterin markkina-arvo kulttuuritoimijana on huomattava, sen toiminta on taattava, mutta uusiakin rahoitus- tai tukikeinoja voi löytää.

10. Länsi-Uudenmaan alueellinen matkailuyhteistyö on riittämätöntä.

vastaukseni:

Uskon yhteistyöryhmän tekevän hyvää työtä ja etsivän lisää mahdollisuuksia parantaa entisestään.

11. Lohjan tonttikauppaa pitää vauhdittaa alennusmyynnillä.

vastaukseni:

eri mieltä

Lohjan tonttikauppaa tulisi kiihdyttää hyvillä palveluilla, kaupunkia kehittämällä ja rakennuslupien helpottamisella.

12. Kaupungin on kehitettävä Virkistysuimala Neidonkeidasta tavoitteena kylpylä-hotellin saaminen Lohjalle.

Vastaukseni:

 

Lohjalla tulisi hyödyntää KOKO Lohjan aluetta kehityksessä ja matkailussa. Karjalohjalla on jo upea kylpylä. Neidonkeidasta tlisi kehittää ja asukkailta ja asiakkailta on jo kysyttyin jo ideoita ja ehdotuksia.

13. Lohjan on tuettava kaupungin sisäistä liikennettä selvästi nykyistä enemmän.

vastaukseni:

Lohjan julkista liikennettä tulisi kehittää sen mukaan, mitä tarpeita on. Palvelulinja toimii hienosti, mutta esimerkiksi Nummelta Saukkolaan Palvelulinja kulkee aikana, jolloin siellä olevia kunnan tarjoamia palveluja ei ole auki. Joukkoliikenteen tulisi pavella koko kunnan alueella niin nuoria kuin ikääntyneitä.

14. Lohjan tulee luopua maksullisesta kadunvarsipysäköinnistä.

vastaukseni:

En näe vastaava hyötyä siitä, että pysäköintimaksut poistetaisi kokonaan. Toivoisin varmistettua tutkimustietoa siitä, miten maksujen poistaminen muuttaisi kaupungin tai yritysten taloutta, tai miten maksujen poisto muuttaisi kuluttajakäytöstä.

15. Veronkorotus on parempi vaihtoehto kuin palvelujen ja sosiaalietuuksien leikkaaminen

vastaukseni:

Tällä hetkellä veroprosenttimme on juuri ja juuri kilpailukykyinen muide lähikuntien kanssa.

16. Vanhuspalvelujen turvaamiseksi kotipalvelujen henkilöstömäärää on lisättävä tuntuvasti.

vastaukseni:

Vanhuspalvelujen hoitohenkilökunnan määrä on työn määrään ja vaativuuteen nähden liian vähäinen. Hoitajilla tulisi olla enemmän aikaa käyttää henkilökohtaiseen kohtaamiseen, hoitoon ajan kanssa. Hoitajat tekevät parhaansa hyvin niukoilla resursseilla.

17. Terveyskeskusmaksut pitää poistaa, jotta kaikilla olisi mahdollisuus kunnolliseen hoitoon

vastaukseni:

Kaikilla tulee olla mahdollisuus hyvään ja kunnolliseen hoitoon. Palvelumaksujen tulee olla kohtuullisia.

18. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen perusturva, kuten toimeentulotuki, pitäisi katkaista heti.

vastaukseni:

osittain eri mieltä

19. Kuntapäättäjä voi toimia vaalilupaustensa vastaisesti, jos kunnan etu sitä vaatii

vastaukseni:

osittain samaa mieltä

Toivon kuitenkin, että vältymme turhilta lupauksilta.

20. Kuntalaisten on saatava valita kunnanjohtaja tai pormestari suoralla vaalilla

vastaukseni:

osittain eri mieltä

Lohjalla on loistava kaupunginjohtaja, jonka valtuusto on valinnut ja jolla on hyvä ote kaupungin kehittämiseen. Pitäisikö toimen olla määräaikainen?

Sitä en tiedä. Pitäisikö Lohjalla olla pormestari, kaupunginhallituksen puheenjohtajan sijaan? Muissa Euroopan kaupungeissa, jossa on pormestari, tämä on kaupunginjohtaja sekä kauapunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtaja. Tällaistako mallia haetaan? Luottamus- ja virkamiesten roolijako voisi muodostua epäselväksi.

 

 

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s