Terveys ja tulevaisuus on väärä paikka säästää

Hengitysliitosta listataan syitä sisäilmaongelmiin https://www.kauppalehti.fi/uutiset/syypaat-homekoulu-ongelmaan-kuntien-maaninen-sahkonsaasto-ja-liian-rajut-urakkakilpailut/5AWxq2NW?ref=facebook:2da4 tässä Kauppalehden jutussa. Monelle meistä ne ovat tuttuja juttuja: liiallinen säästäminen ja väärässä paikassa.

Monet kunnat säästävät sähköä sillä, että sammuttavat ilmanvaihdon illaksi ja viikonlopuiksi. Ilmanvaihto kuitenkin on suunniteltu niin, että luokkahuoneen ilmanvaihto pitäisi olla päällä kerran kahdessa tunnissa, mutta nyt ilmanvaihto käytetään päällä ruokatunneilla tai vain tunnin ajan koulupäivän jälkeen, Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala sanoo. ”Kaikki ihmisten tuoma kosteus jää luokkaan ja tiivistyy materiaaleihin. Mikrobit asettuvat sitten kosteisiin paikkoihin.”

Kujalan mukaan kunnat säästävät lapsilta ja vanhuksilta, koska nämä väestöryhmät eivät pane vastaan.

”Jokainen oireilija on turha. Ongelmat tulevat hirvittävän kalliiksi yhteiskunnalle. Yksi astmalapsi maksaa yhteiskunnalle saman verran kuin yhden koulun huoltokustannukset”, Kujala laskee.

”Tämän lisäksi sisäilmaongelmilla pilataan pienen ihmisen elämä ja tulevaisuus. Se ei ole edes rahalla mitattavissa”, hän sanoo. https://www.kauppalehti.fi/uutiset/lapsen-elaman-pilaaminen-homekoulussa-ei-ole-rahalla-mitattavissa/QWyQg6Zm

Uudet valtuustot ympäri maan ovat nyt tärkeässä paikassa. Heidän tulee nyt korjata edellisten valtuustojen aikana tehdyt virheet, jotka ovat olleet osasyynä tai jopa johtaneet sisäilmaongelmiin. Heidän tulee nyt tehdä päätöksiä, joilla ilmastoinnit pidetään päällä kokoajan, heidän tulee nyt tehdä päätöksiä, että huollossa ja ylläpidossa eikä siistimisissä säästetä ja että ne hoidetaan asianmukaisesti.

Odotan, että tulevat valtuustot ovat herkällä silmällä ja korvalla kiinteistöjen kunnon suhteen ja puuttuvat enemmän.

Väistyvästä valtuustosta on monesti todettu minulle esimerkiksi Tytyristä, että he eivät tienneet. Se on mielestäni käsittämätön väite, sillä minä olin kuullut epäilyistä jo ennen kuntaliitosta, ollessani nummi-pusulalainen. Mielestäni on käsittämätöntä, että Lohjalla ei tiedetä, mutta Nummi-Pusulassa tiedetään. Ei se tietenkään mahdotonta ole, mutta uskomatonta ainakin.

Toivottavasti tämä valtuusto ei ikinä tule väittämään esimerkiksi Järnefeltin tai Ristin koulusta ja epäilyistä niiden sisäilman kunnosta, että eivät tienneet. Nämä on tuotu tietoon. Nämä on pyydetty selvittämään.

Hyrsylän koulun lakkautuksen yhteydessä on myös Nummen aluetoimikunnalle ja vanhempaintoimikunnalle luvattu, että Oinolan koulun sisäilmaa tullaan seuraamaan ja tekemään seurantoja. Ei ole tehty vielä tähän päivään mennessä. Toivottavasti tuleva valtuusto ei tule ikinä väittämään, että ei ole tiennyt.

Uuden valtuuston harteilla on paljon. Uudessa valtuustossa on 65% valtuutettuja vielä toimivasta valtuustosta. Tuleeko muutosta? Tuoko 35% uusia valtuutettuja tarpeeksi uutta virtaa ja näkökulmaa? Toivottavasti.

Tähän asti säästämisinnossa on keskitytty ainoastaan siihen, kuinka säästetään ilmastoinnin ja muun sähkönkulutuksen kuluissa. Mitä, jos keskityttäisi siihen, missä todella säästettäisi?  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/homevauriot-aiheuttavat-liki-puolen-miljardin-terveysmenot/TUba4wYp?ref=facebook:6460 Kauppalehden artikkelissa kerrotaan, että koulujen, työpaikkojen, kotien ja muiden rakennusten kosteus- ja homevauriot aiheuttavat terveyshaittoja, joista aiheutuu vuosittain miljoonien eurojen kustannukset.

Suomen Rakennusinsinöörien Liiton RIL:n arvion mukaan jopa 70 prosentissa kouluista kuitenkin saattaa olla kosteusvaurioita, mikä antaa osviittaa ongelman laajuudesta.

1,2-1,6 miljardin korjauskustannukset

Terveyskustannusten lisäksi home- ja kosteusvauriot aiheuttavat muita merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan julkaisussa arvioitujen noin 1,2–1,6 miljardin euron rakennusten korjauskustannusten lisäksi homeisissa tiloissa työskentely tai opiskelu voi esimerkiksi laskea työtehoa ja heikentää oppimistuloksia, mikä taas vaikuttaa Rämön mukaan ihmisen koko elinkaareen ja siten yhteiskuntaan. Kustannuksia syntyy esimerkiksi terveen kodin etsimisestä homeisen tilalle ja työpaikan tai jopa ammatin vaihtamisesta.

Terveys ja tulevaisuus on väärä paikka säästää.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s