Lohja on saanut yhdenvertaisuusvaltuutetulta kaksi

Lohja on saanut tietojeni mukaan kaksi huomautusta yhdenvertaisuusvaltuutetulta, toinen valitus on edennyt jo yhdenvertaisuuslautakuntaan. Oma valitukseni aiheesta sai juuri vastauksen.

Tein siis valituksen kouluruokailussa tapahtuvasta syrjinnästä yhdenvertaisuusvaltuutetulle, joka vastasi minulle näin:

Kyseinen vastaus viittaa edelliseen yhdenvertaisuusvaltuutetulle toimitettuun kanteluun syrjinnästä ruokavalion perusteella.

Minä tein kantelun kouluruokailussa tapahtuvasta mahdollisesta syrjinnästä. Vegaanien ongelmana kouluruokailussa onkin usein ollut joko se, että ruokaa ei saa lainkaan, tai jos saakin, se ei ole ollut ravitsemuksellisesti täyspainoista. Uudessa suosituksessa ilahduttaakin jo lasten ravitsemussuosituksesta tuttu vegaanin lautasmalli sekä esimerkkikuva vegaanisesta ateriasta.

Lohjan kaupunki on saanut nyt tietääkseni siis jo toiseen kertaan yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistolta ratkaisun, jossa se kieltää Lohjan kaupunkia syrjimästä siksi, että kaupunki ei tarjoa vegaaniruokaa tiettyä vakaumusta edustaville vaikka se tarjoaa vastaavasti muita erityisruokavalioita muiden vakaumusten edustajille.

Kaupunkia ei kiinnostanut edellinen ratkaisu ja huomautus. Aion tuoda kaupungin tietoon minun saamani vastauksen ja toivon, että siihen reagoidaan oikein.

Vegaanina oleminen on perusoikeus, joka sisältyy Euroopan ihmisoikeussopimuksen 9 artiklaan, jossa taataan ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapaus.

Toisaalta tässä kohtaa on hyvä pohtia myös sitä, onko ruokavalio minkä tahansa vakaumuksen vuoksi perusoikeus vai etuoikeus?

Yhdeksi näkökulmaksi ottaisin myös Lohjan lapsiystävällinen kunta statuksen. Nythän vegaaninuoret jättävät syömättä.

Millainen kunta on lapsiystävällinen?

Lapsiystävällisyys tarkoittaa UNICEFin mukaan sitä, että lapsen oikeudet toteutuvat. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että:

  • Lapsiystävällisessä kunnassa lapsia kohdellaan tasa-arvoisesti kunnan asukkaina. Heidät otetaan mukaan palveluiden suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen. Jokaiselle lapselle turvataan yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua.
  • Lapsi- ja nuorisopolitiikan ohjenuorana on YK:n lapsen oikeuksien sopimus. Kunnan päätöksenteossa hyödynnetään lasten ja nuorten tietämystä omasta arjestaan ja arvioidaan päätösten lapsivaikutuksia. Lapsen oikeus riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista näkyy kunnan talousarviossa.
  • Sekä lapsille että aikuisille tiedotetaan lapsen oikeuksista. Lapsia ja nuoria rohkaistaan toimimaan kansalaisyhteiskunnassa ja he kokevat olevansa lähiyhteisönsä arvokkaita jäseniä.

Lisätietoa lapsiystävällinen kunta tunnustuksesta: www.unicef.fi

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s