Valtuustokokouksessa 13.11.2019 – ryhmäpuheenvuoro Lyseon hankesuunnitelmasta

Valtuustokokouksessa 13.11.2019 käsiteltiin mm Musiikkiopiston määrärahamuutosta, Vuoden 2020 veroprosentteja sekä Lohjan Yhteislyseon lukion peruskorjauksen hankesuunnitelmaa.

Musiikkiopiston määrärahamuutos oli valtuuston pakko hyväksyä. Koen taiteiden opetuksen tärkeänä ja musiikkiopisto tekee hyvää työtä. Se on sääli, että kaupungilla luetaan ja ymmärretään sopimukset huonosti, se ei luonnollisestikaan ole musiikkiopiston syy. Kyseessä on siis jälleen joko väärinlaskettu tai väärinymmärretty: Musiikkiopiston myyntituottojen määräraha 160 000 euroa on ylimitoitettu 100 000 eurolla vuodelle 2019. Erotusta on mahdoton kattaa tulosalueen sisältä.

Hupsista, sattuuhan sitä. Näitä nyt sattuu vaan kokoajan näköjään joka toimialalla.

Veroprosenteista keskustellessa kukaan ei myöntänyt, että veroprosenttia tulisi nostaa. Puheita siitä kyllä oli, että jossain vaiheessa se on edessä, mutta kukaan ei halunnut nostaa prosentteja. Puheissa myös verrattiin Lohjaa Espooseen. Olen ennenkin todennut, että Espoo ja Lohja ei mitenkään ole verrannollisia, ei edes siksi, että sijaitaan lähekkäin. Valtuusto päätti siis,

1. vahvistaa varainhoitovuoden 2020 Lohjan kaupungin tuloveroprosentiksi 20.50; sekä

2. vahvistaa vuoden 2020 kiinteistöveroprosentit seuraavasti:
– yleinen kiinteistöveroprosentti 1,03 prosenttia;
– vakituiseen asumiseen käytetyn rakennuksen kiinteistöveroprosentti
0,45 prosenttia;
– muuhun kuin vakituiseen asumiseen käytetyn rakennuksen kiinteistöveroprosentti 1,05 prosenttia; ja
– rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentti 4,50 prosenttia.

Lohjan lyseon lukion hankesuunnitelmasta käytettiin monta puheenvuoroa, joissa käytiin läpi tätä puolentoista vuoden aikajanaa, edellisestä päätöksestä tähän päivään. Itse käytin sovitusti ryhmäpuheenvuoron ja pidin sen lyhyenä. Etukäteen arvelin, että aiemmissa puheenvuoroissa saatetaan muistuttaa siitä, että kaikki eivät halunneet korjausta, vaan uutta rakennusta (itse äänestin uudisrakentamisen puolesta), ja että sisäilmasta puhuttaisi. Päätin itse pidättäytyä tällaisista, pyrin usein puheenvuoroa suunnitellessa ennakoimaan, mitä muut sanovat, ettei tule liikaa toistoa ja jotta löytäisin ehkä uuden näkökulman. Alla puheenvuoroni kokouksessa (sen näkee muuten myös jälkilähetyksenä Lohjan kaupungin tube-kanavalta: https://www.youtube.com/user/Lohjatube/videos

Ryhmäpuheenvuoro Lyseo:

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, hyvät läsnäolijat ja väki ruudun takana

Arkkitehtitoimiston seloste oli vähintäänkin kiinnostavaa luettavaa. Mitä ilmeisimmin arkkitehdit olivat haltioissaan alkuperäisistä naulakoista ja muusta sellaisesta, arvostettiin lyseon alkuperää ja sen säästämistä.

Keskustan valtuustoryhmä taas keskitti huomionsa erinomaisiin suunnitteisiin ilmanvaihtoluokasta s2 (tosin olisi se voinut olla luokka s1:kin) sekä Satakunta-hankkeesta. S2 tarkoittaa siis sitä, että sisäilmaston laatu on hyvä eikä tiloissa ole häiritsevää hajua. Sisäilmaan yhteydessä olevissa tiloissa tai rakenteissa ei ole ilman laatua heikentäviä vaurioita tai epäpuhtauslähteitä. Lämpötilat ovat hyvät. Vetoa ei yleensä esiinny, mutta ylilämpeneminen on mahdollista kesäpäivinä. Tiloissa on niiden käyttötarkoituksen mukaiset hyvät ääni- ja valaisuolosuhteet.

On erittäin tervetullutta se, että kaupunki on palkannut rakennusteknisten töiden valvojan sekä lvis-valvojat, jotta paljon kaivattu ja puhuttu valvonta saadaan sujumaan, eikä työn laatu jää siitä kiinni.

Lyseo on niin kauan ollut ongelmissa ja niin usein sitä on korjattu, että nyt on onnistuttava. Nyt on oikeasti pakko.

Tutustumiskäynti purku-urakan edistymiseen oli erittäin valaiseva ja tarpeellinen. Tuolloin urakoitsijan edustaja kiitteli vuolaasti päätöstämme siitä, että työmaa seisoo vuoden. Tänä aikana tullaan tekemään tutkimuksia, voidaan perehtyä syvemmin tilanteeseen ja saadaan lisäanalyysejä. Tällaista signaalia me tarvitsemme enemmän ulospäin. 

Prosessinomistajan lausunnossa lyseon hankesuunnitelmassa on vinha perä siinä, että meidän tulisi asettaa tavoitteeksemme Lyseon kohdalla sen, että Lyseo tulee olemaan Länsi-Uudenmaan halutuin lukio. Jo urakan aikainen markkinointi on yksi niistä keinoista. Meidän tulee hehkuttaa sitä, millä harkinnalla, tutkimuksilla, painotuksilla lyseota on nyt rakennettu. Meidän tulee hehkuttaa edelleen sitä, että meillä otetaan sisäilmaongelmat vakavasti ja että meillä on siihen ratkaisuja.

Näin tulevaisuuden yksityiskohtaan haluan myös tuoda esiin sen, että toivon, että ilmansuodattimet tulee olemaan filtech-laatua

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s