Lasten turvallinen koulukyyti onkin lasten oma asia -pärjäähän ne Lapsiystävällisessä kaupungissa

Olen jälleen ollut yhteydessä liikennöitsijään ja kaupunkiin liittyen koulukyyteihin. Miksi tämä ei yllätä? Eihän nyt ole vasta kuin helmikuu.
Ennen lasten hiihtolomaa oli yksi bussi jättänyt tulematta ja hakematta lapsia kouluun vaarallisen tien varrelta. Yksi lapsista soitti äidilleen, joka lähti viemään pysäkin lapsia kouluun. Palautteen vastaanotto oli vähintäänkin erikoinen, ei pahoittelua. Pitää opettaa lapsia niin, että he pärjäävät.
Okei, eletään villissä lännessä, eikä Lapsiystävällinen kunta-nimityksen nimeensä lisättäväksi haluavalla Lohjalla.
Ihan sama lasten turvallisesta kyydistä.
Ihan sama, miten niille lapsille puhutaan. Ihan sama, miten aikuinen linja-auton kuljettaja, johon lasten ja lasten vanhempien pitää luottaa, puhuu kuljettamilleen lapsille.
Kaupunki toimii vastuuttomasti, koska ei kuuntele loppukäyttäjiä eikä reagoi palautteisiin. Kaupunki toimii vastuuttomasti, koska ei hoida vanhempien toistuvista pyynnöistä ja huomautuksista huolimatta lapsille turvallista koulukyytiä. Se on kaupungilta perusopetuslain velvoittama vastuu.
Olen varmuuden vuoksi (koska siis en saa vastausta, en liikennöitsijältä, enkä kaupungilta) laittanut palautteeni ainakin kolmeen kertaan. Joka kerta olen korostanut sitä, että lasten tulee saada turvallinen kyyti, sopimuksista tulee pitää kiinni ja olen tuonut esille sen, että osa kuljettajista käyttäytyy erittäin huonosti lapsia kohtaan.
Olen huomauttanut siitä, että lähes joka aamu lapset seisovat käytävällä, eskarilaisista lähtien. Näen, että jos bussi on täynnä lähes joka aamu, on se enemmän kuin sallittu 30% väliaikainen ylitys. Kyyti ei ole enää turvallinen, varsinkaan näinä liukkaina aikoina ja tietyömaan läpi ajettaessa. Vaikka työmaa ei ole iso, se on myös kapea.
Sopimus, jonka olemme tehneet, on se, että iltapäivällä bussi Oinolasta Nummelle vie lapset kirkon kohdalle, jos vain lapset muistavat sanoa jäävänsä kirkolla. Tämä toimi todella hyvin koko syksyn. Nyt vuodenvaihteen jälkeen on tullut epäselvyyksiä siitä, jätetäänkö lapsia turvalliseen paikkaan, vai vaaralliseksi luokitellun tien pysäkille, josta pitää ylittää tämä vaaralliseksi luokiteltu tie vai jopa sellainen vaaralliseksi luokitellun tien pysäkki, jonka kohdalla on 80 km/h nopeusrajoitus.
Osa kuskeista vie lapset sovittuun, turvalliseen paikkaan, osa ei. Nyt lapsille on epäselvää, kehen luottaa ja mihin pysäkille jäädään. Osa lapsista pelkää nousta bussiin, koska ei tiedä, pääseekö oikealle pysäkille, osa ei uskalla sanoa kuskeille mitään, koska pelkää, mitä vastataan. Onko tämä oikein? Onko tämä vastuullisen aikuisen käytöstä?
Olen hämmästynyt siitä, että liikennöitsijän edustaja ei vastaa huomautuksiin edes kuljettajien käytöstavoista. Se, että kuljettaja kysyy lapselta, onko ongelmia, kun lapsi sanoo (sovitusti) bussiin noustessaan jäävänsä kirkolla, tai kysytään lapsen ikää lapsen ostaessa bussilippua ja tivataan papereita todistaakseen ikänsä, ei mielestäni ole asiallista käytöstä.
Näen, että lapset eivät tällä hetkellä tällä alueella saa turvallista koulukyytiä Pohjolan liikenteeltä, ei ainakaan joka vuoro, näin ollen Lohjan kaupunki tekee väärin tilatessaan teiltä koulukyydin näille lapsille.

Ja tämä ei ole hyväksyttävää.

Lasten tulee saada turvallinen ja luotettava kyyti joka päivä, joka vuoro. Jokaisen lapsen.

Lasten turvallisuudesta on tullut 7 ja 9 vuotiaiden oma asia. Hyvä Lohja – tällä vedetään tosi hyvin kohti Unicefin Lapsiystävällistä kuntaa.

 

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s