Vältelläänkö lasten koulukyydeissä vastuuta

L-U 9.3.2017

Voi tätä riemun päivää. Vastauksia tullut huoleeni koulukyydeistä. Lehden palstalle. Toki itse lehteen kirjoitin ongelmasta,  mutta vain, koska en saanut vastauksia lukuisiin viesteihini, en kaupungilta enkä liikennöitsijältä. Kaupungilta vastaus tuli viime viikolla, koska kirjoitin ongelmasta facebookissa lohjalaiset-ryhmässä. Vastaus tuli ensin sähköpostiini ja pian sen jälkeen facebookiin. Vastaus tosin oli vastuuta välttävä ja kiertävä. Harmillista on, että näitä keskusteluja ei voida käydä muualla kuin lehdissä tai somessa. Hyvä tietenkin, että keskustelua käydään, vaikka tätäkään keskustelua ei tarvitsisi käydä, jos asia olisi kunnossa, eikä vastuuta kierrettäisi tai siirrettäisi.

Olen tyytyväinen, että liikennöitsijä jälleen vastaa huoleen lasten turvallisuudesta ja ottaa ohjat käsiinsä. Se on vastuullisen ja inhimillisen ihmisen teko. Olen myös heitä tänään siitä kiittänyt.

Näin kaupungin edustaja vastasi facebookissa:

Kiitämme Lohjan kaupungin logistiikayksikössä keskustelusta ja asioiden esille tuomisesta koulukuljetuksien suhteen. Vastaamme useampaan huoltajien kyselyyn päivittäin. Valitettavasti vastaukset joskus viivästyvät, sillä pyrimme ensin aina selvittämään liikennöitsijöiden ja/tai muiden osallisten kanssa esitettyjä epäkohtia, ennen kuin vastaamme. Joskus toki sattuu myös inhimillisiä unohduksia vastausten suhteen, varsinkin kun jokin aihe herättää paljon yhteydenottoja samanaikaisesti.Näistä Nummen linja-autovuoroista olemme saaneet usealta huoltajalta palautetta nyt alkuvuonna ja pääsääntöisesti olemme myös niihin vastanneet. Korjaan heti alkuun sen, että kaupunki ei ole sopimuskumppanina yhteenkään näistä Pohjolan Liikenteen ajamasta vuoroliikenteestä. Nyt vuoroliikenteen siirtymäaikana liikennettä järjestetään kolmella tavalla, joita kaikkia on myös Nummen alueella käytössä: Siirtymäajan sopimuksilla tai Markkinaehtoisena liikenteenä, joissa liikennöitsijä suunnittelee reitit ja aikataulut, sekä liikennöi niitä täysin lipputuloperusteisesti. Kolmas vaihtoehto on ostoliikenne, jolloin tässä Nummenkin liikenteessä sopimuskumppanina Pohjolan Liikenteen kanssa on alueen lupaviranomainen, eli siis Uudenmaan ELY. Toki kaupunki osallistuu ostoliikenteessä ELYn kanssa tehdyn sopimuksen mukaan liikenteen kustannuksiin. Kaupungille on ehdottoman tärkeää vuoroliikenteen toimivuus ja lasten koulumatkojen turvallisuus. Nummen alueella, ja myös muualla Lohjalla, vuoroliikenteen osalta tämä vastuu on liikennöitsijällä. Olemme kaupungista yhteydessä liikennöitsijöihin joskus jopa päivittäin ja viemme kaikki meille tulleet palautteet eteenpäin. Olemme yhteydessä myös Uudenmaan ELYyn, sillä kaikissa näissä kolmessa mallissa, he myöntävät liikenneluvat ja myös valvovat niiden sujuvuutta sovitulla tavalla. Koska kaupunki ei ole sopimussuhteessa liikennöitsijän kanssa, ovat meidänkin keinot rajalliset vaikuttaa itse liikenteeseen. Aina kun puhutaan rikkeistä, jotka vaikuttavat liikenneturvallisuuteen, vaihtoehtona on olla yhteydessä poliisiin, joka viimekädessä selvittää toimitaanko lain puitteissa vai ei. Myös Lohjan kaupungista olemme säännöllisessä yhteistyössä poliisin kanssa, varsinkin liikenneturvallisuuden suhteen. Pohjolan Liikenteen kanssa käytyjen neuvottelujen pohjalta on toivottu, että aina mikäli oppilailla tai huoltajilla on palautetta esim. kuljettajasta tai jostain poikkeavasta toiminnasta, pitäisi saada tarkka päivämäärä ja kellonaika tapahtumasta. Pohjolan Liikenteellä on useita kuljettajia ja he myös vaihtelevat eri reiteillä. Näin esim. kuljettajan toimintaan olisi helpompi puuttua tilannekohtaisesti. Käymme kaikki palautteet läpi täällä logistiikkayksikössä ja olemme aina yhteydessä myös liikennöitsijöihin tai muihin tarvittaviin toimijoihin asioiden korjaamiseksi.Logistiikkayksikössä järjestetään koulukuljetuksia Kasvatus- ja opetuslautakunnan hyväksymien koulukuljetusperiaatteiden muukaan. Tasapuolinen kohtelu koko Lohjan alueella on tärkeää ja joskus se saattaa antaa kuvan logistiikkayksiön toiminnasta joustamattomana ja ”tiukkapipoisena” virkamiestyönä. On kuitenkin rajallista, miten paljon voidaan alkaa soveltaa ohjeita joillain alueilla, että tasapuolisuus säilyisi koko alueella. Toivomme, että koulukuljetukset niin kouluautoilla, kuin myös vuoroliikenteellä sujuisivat mahdollisimman ongelmitta ja turvallisesti. Jos kuitenkin tulee jokin epäkohta kuljetuksien suhteen, paras tapa olla meihin yhteydessä on Wilman kautta. Sieltä meidät löytää logistiikkayksikkönä.

 

Kysyessäni vielä täsmennystä, sain kaupungilta vastauksen:

Ensisijaiseti liikennöitsijän tulee vastata liikenteen sujuvuudesta, mutta sen jälkeen joukkoliikenteen lupaviranomaisen ja sopimuskumppanin, eli tässä tapauksessa ELYn.

Huomauttaisin tässä yhteydessä, että perusopetuslain §32 mukaan

”Perusopetusta, lisäopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus. (19.12.2003/1139)

Edellä 1 momentin mukaisesti järjestettävä oppilaan päivittäinen koulumatka odotuksineen saa kestää enintään kaksi ja puoli tuntia. Jos oppilas on lukuvuoden alkaessa täyttänyt 13 vuotta, saa koulumatka kestää enintään kolme tuntia. (24.6.2010/642) ” (ote perusopetuslain pykälästä 32)

Onko liikennöitsijä tässä tapauksessa se, joka viime kädessä vastaa lain mukaan koululaisten turvallisuudesta? Vai ELY?  Vai onko se perusopetuksen järjestäjä, eli kaupunki? Onko lasten turvallisuudesta viime kädessä vastuussa se, joka kilpailuttaa koulukuljetukset ja se, joka päättää, että tässä tapauksessa käytetään joukkoliikennettä?

Oli mukavaa lähettää kiitos liikennöitsijälle, olisi mukavaa, jos voisi laittaa kiitosta myös kaupungille.

Tässä kirjoitukseni, johon kaupunki ja Pohjolan Liikenne vastasivat:

Lasten koulumatkan turvallisuus on lasten omissa käsissä Lapsiystävällisessä kaupungissa

Kaupunki tilaa koulukuljetuksen ensisijaisesti vuoroliikenteeltä, jos se on tarjolla. Hyvä on turvata julkista liikennettä ja pyrkiä säilyttämään se myös reuna-alueilla, mutta ei lasten turvallisuuden kustannuksella. Nummella vuoroliikennettä on vähän, mutta turvallista pysäkkiä kaikille ei ole. Olemme sopineet Pohjolan liikenteen kanssa turvallisesta jättöpaikasta. Se on reitin vieressä, koukkausta tulee 200-300 metriä. Se turvallinen jättöpaikka sattuu olemaan kirkolla. Tämä on ollut hieno ele liikennöitsijältä, lasten turvallisuus on heillekin ollut ykkösasia, jopa ohi ELYn luvan. Sopimuksemme toimi todella hyvin koko syksyn. Vuodenvaihteen jälkeen on tullut epäselvyyksiä siitä, jätetäänkö lapsia turvalliseen paikkaan, vaaralliseksi luokitellun tien pysäkille, josta pitää ylittää vaaralliseksi luokiteltu tie, vai jopa sellainen vaaralliseksi luokitellun tien pysäkki, jonka kohdalla on 80 km/h nopeusrajoitus. Osa kuskeista vie lapset sovittuun, turvalliseen paikkaan, osa ei. Lapsille on epäselvää, kehen luottaa ja millä pysäkillä jäädään. Osalla lapsista on tällä hetkellä pelkoja sanoa kuskille mitään, toisilla on tullut jopa pelkoja nousta bussiin.

Ikävä kyllä myös käytös lapsia kohtaan on ollut erikoista. Kysytään, onko lapsella ongelmia, kun lapsi sanoo (sovitusti) bussiin noustessaan jäävänsä kirkolla, kysytään lapsen ikää lapsen ostaessa bussilippua ja tivataan papereita todistaakseen ikänsä.

Olen pyytänyt useasti kaupungin reagoivan tähän palvelunostajana ja liikennöitsijään palveluntuottajana, sillä lapset eivät tällä hetkellä saa turvallista koulukyytiä Pohjolan liikenteeltä, ei ainakaan joka vuoro. Ja tämä ei ole hyväksyttävää.

Lasten tulee saada turvallinen ja luotettava kyyti joka päivä, joka vuoro. Jokaisen lapsen.

Nummi ei ole ainoa alue, jossa koululaisten kuljetus on vähemmän turvallista. Esimerkiksi Mårbackan alueen lasten kyyditykset ovat edelleen vanhempien varassa. Osa joutuu järjestelemään töitään sen mukaan, miten lapset menevät kouluun.

Lasten turvallisuudesta on tullut alaikäisten oma asia. Hyvä Lohja – tällä vedetään tosi hyvin kohti Unicefin Lapsiystävällistä kuntaa.

Lotta Paakkunainen

Nummi

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s