Tilinpäätös 2018 valtuustossa ja miksi kokouksessa äänestin, kuten äänestin

Olipa sirkus.

Valtuustokokouksessa käsiteltiin tilinpäätöstä ja siitä pidettiin monta ryhmäpuheenvuoroa ja puheenvuoroa. Monessa puheenvuorossa huomautettiin siitä, että ”jos Lohja olisi yritys, olisi Lohja jo nurin, jos Lohja olisi yritys, olisi toimenpiteisiin jo ryhdytty”. Ymmärrän kyllä vertailut yritysmaailmaan, mutta ne ovat kuitenkin täysin eri maailmat. Kuntaa ei voi johtaa kuten yritystä. Monessa puheenvuorossa etsittiin myös syyllisiä ja eräässä puheenvuorossa todettiin, että myös me päättäjät, luottamushenkilöt olemme syyllisiä. Ja samaan hengenvetoon: katse eteenpäin, kohti valoisia aikoja. Nyt pitää kuulemma virheet jättää taakse ja mennä iloisin mielin kohti tulevaisuutta. En allekirjoita sitä, että myös me luottamushenkilöt olemme syyllisiä, sillä jos on vastustanut esityksiä, esittänyt kritiikkiä, vaatinut parempaa taloudenpitoa ja valvontaa, ollut eri mieltä taloudenhoidosta ja vaatinut muutosta jo ennen näitä itkuvirsiä, ei ole syyllinen.

Siitä olen samaa mieltä, että turha enää rutista, nyt pitää suunnata eteenpäin, mutta syyt talousahdinkoon tulee selvittää ja ne tulee ratkaista. Toki raskaat investoinnit kouluihin vaikuttaa suurelta osalta talouteen, mutta ei pelkästään niiden taakse voi piiloutua.

Jo monen vuoden ajan on liian monta virhettä tapahtunut taloudenpidossa, esimerkiksi muutama vuosi sitten oli unohdettu maksaa opettajien palkkojen lisäkuluja monen sadan tuhannen euron edestä (hups, sattuuhan sitä), arvioitu väärin joulun aikojen palkkoja, unohdettu talousarviosta tilaelementtien vuokria (oho) muutaman sadan tuhannen edestä, lista on pitkä. Luottamushenkilöiltä odotetaan tiukkaa seurantaa taloudesta, itse olen kuitenkin kritisoinut sitä, sillä seuranta on mahdotonta viranhaltijoiden tekemien sisäisten siirtojen vuoksi.

Esimerkiksi lasten varhaiskasvatuksen palveluseteleihin oli juuri siirretty 400 000 euroa. Lautakunta kyllä sai talousarvioseminaarin jälkeisessä kokouksessaan kysyttäessä selvityksen viranhaltijoilta. Selvitys oli, että siirto oli tehty lapsiperheiden kotihoidontuesta (koska käyttäjiä ei ole). Ei se kyllä ole ihan näinkään. Toki sieltä oli siirretty 300 000, mutta 100 000 euron siirto on vielä selvittämättä, tämän lisäksi palveluseteleistä uupuu 129 000 euroa (toukokuu 2019).

Aiemmin lautakunnan kokouksessa käsitellessämme palveluseteleitä olin tehnyt vastaesityksen lisämäärärahasta, mutta vastaesitykseni hävisi. Täältä näet kokouksen pöytäkirjan http://dynasty.lohja.fi/Dynasty/kokous/201920519-9.PDF, äänestysraportteineen ja täältä taas ajatuksiani kokouksen jälkeen: https://lottapaakkunainen.wordpress.com/2019/02/02/mita-lautakunta-paatti-yksityisen-varhaiskasvatuksen-palvelusetelin-maaran-rajaamisesta/

No, eipä se haittaa, viranhaltija siis siirtää rahaa. Mitä ihmettä näillä toimielimillä tekee? Toimielin tekee päätöksen, mutta siirto tehdään. Usein luottamushenkilönä kuulemme viranhaltijoilta, että ”te päätätte, me toteutamme”. No niin, justiinsa.

Lohjan tilinpäätös on siis huono ja tällä kertaa valtuustossa äänestimme sen hyväksymisestä Jan Tallqvistin (Meidän Lohja) vastaesityksestä. Hän esitti, että valtuusto ei hyväksy 2,7 me määrärahojen ylitystä, eikä myönnä hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille vastuuvapautta tilikaudelta 1.1.-31.12.2018; sekä että Lohjan kaupungin talousjohtamista parannetaan mm. lisäämällä esimiesten tulosvastuuta ja vahvistamalla talousjohtajan roolia.

Tässä kohtaa oli kokouksen opettavaisin ja erikoisin kohta. Vastaesitystä kannatti hallituksen jäsen Hannele Maittila (ML), valtuustonpuheenjohtaja Joona Räsänen (sd) totesi kaupunginhallituksen olevan jäävi päättämään, koska on tehty vastaesitys. Salista poistui kaupunginjohtajan lisäksi 12 jäsentä, yksi varavaltuutettu oli paikalla ja hänet kutsuttiin äänestyksen ajaksi paikallaolevaksi. Olin hämmentynyt, kuten moni muukin.

  • Voiko jäävi kannattaa vastaesitystä?
  • yleensä jäävit poistuvat kokouksesta ennen asiakohdan käsittelyä, miksi ei tällä kertaa?
  • miksi tilinpäätösasiakohta on eri asia kuin muut?
  • miksi se käsitellään eri tavalla kuin muut?

Äänestimme siis asiasta ja jouduin todella miettimään kantaani asiassa. Toki aina mietin ja punnitsen päätöstäni, mutta tämä oli todella hämmentävää.

Toisaalta, mitä se tarkoittaa eteenpäin katsottaessa, jos emme hyväksy ylitystä? Mitä tapahtuu? Mitä käy, jos emme myönää vastuuvapautta? Toisaalta vaakakupissa oli myös hyvin painavana se, että olen erittäin monessa lautakunnan kokouksessa kritisoinut virheitä, peräänkuuluttanut tarkkuutta ja ollut tuohtunut taloudenpidosta. Mitään ei tule ikinä tapahtumaan, jos aina hyväksymme kaiken. Mikään ei tule muuttumaan, jos saadaan jatkaa yhtä huonolla taloudenpidolla kuin tähän asti. Toisaalta, onko valtuustokokouksen äänestys oikea tie muuttaa asioita?

Päätin äänestää vastaesityksen puolesta, vaikka muu ryhmä oli toista mieltä.

Valtuusto päätti

1. merkitä tiedoksi arviointikertomuksen vuodelta 2018;

2. hyväksyä tilintarkastuksen tuloksessa mainitun ylityksen;

3. hyväksyä toimintakertomuksen kohtaan 9.1.1. sisältyvän esityksen tilikauden 2018 tuloksen, joka ennen varausten muutoksia ja rahastosiirtoja on 9 864 892,08 euroa alijäämäinen, käsittelemiseksi seuraavaa:
– vähennetään investointivarauksella rahoitettujen hankkeiden poistoeroa 67 158,39 euroa;
– poistoeron muutoksen jälkeen syntyvä, määrältään 9 797 733,69 euron alijäämä kirjataan oman pääoman tilikauden ylijäämätilille;

4. hyväksyä Lohjan kaupungin vuoden 2018 tilinpäätöksen liitteineen;

5. myöntää hallintoa ja taloutta hoitaneille toimielinten jäsenille ja tehtäväalueiden johtaville viranhaltijoille vastuuvapauden tilikaudelta 01.01.- 31.12.2018; ja

Pohjaesitys JAA: 35 ääntä
Vastaesitys EI: 4 ääntä
Poissa: 12

Jan Tallqvistin esitys (allaoleva lisäys kohta 6.) hyväksyttiin yksimielisesti.

6. että Lohjan kaupungin talousjohtamista parannetaan mm. lisäämällä esimiesten tulosvastuuta ja vahvistamalla talousjohtajan roolia.

Länsi-Uusimaan artikkeli valtuustokokouksesta: https://www.lansi-uusimaa.fi/artikkeli/778490-valtuutettujen-pelkona-lohjan-ajautuminen-kriisikunnaksi-lohja-olisi-selvitystilan

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s