Sairastaminen ei ole kivaa

Sairastaminen ei ole ikinä kivaa. Olen sairaslomalla 1.11.2020 saakka ja kyllä tuntuu kovalta, sillä joudun olemaan sivussa todella tärkeistä kokouksista ja syksyn talousarvioseminaarista. Onneksi materiaalit ovat luettavissa, mutta seminaari on erittäin tärkeä tieto- ja keskusteluväylä.

Vaikka sairastaminen ei ole kivaa ja poissaolo kokouksista ja tärkeistä, painavista asioista päättämisestä sivussa oleminen sekä se, että en pysty vaikuttamaan minulle tärkeisiin asioihin, on oma terveys kuitenkin pistettävä vaa’alla painavammaksi. Syy sairaslomaani on synnynnäisen sydänvikani aiheuttamaa. Olen ollut sydänleikkauksessa elokuussa. Leikkaus oli suunniteltu ja tarkoituksena parantaa elämänlaatuani ja elinodotetta.

Ennen leikkausta kävin useassa tutkimuksessa, ultrissa, tähystyksissä ja labroissa. Kokoajan oli tunne, että olen hyvissä käsissä. Leikkausta oli ajateltu keväälle. Sitten tuli korona. Se siirsi leikkausta syksylle, koska tutkimusten perusteella kuntoni sallii sen. Olin aluksi asian kanssa sujut, mutta kevään aikana vointini alkoi heikkenemään, hengästyin pienestäkin rasituksesta, väsyin todella herkästi ja rytmihäiriöt sekä lisälyönnit lisääntyivät. Alunperin tarkoituksena oli mennä leikkaukseen oman sairaanhoitopiirin sairaalaan, Meilahteen, mutta odottaminen sai minut tutkimaan vaihtoehtoja. Olin yhteydessä Taysin sydänsairaalaan ja kävin kardiologin vastaanotolla. Tällä perusteella pyysin lähetteen siirtoa Sydänsairaalaan ja sainkin leikkausajan alle 60 päivässä käynnistä. Käytin siis potilaan valinnanvapautta. Vuonna 2014 voimaan tulleen terveydenhuoltolain mukaisesti potilaalla on oikeus valita erikoissairaanhoidon hoitopaikkansa mistä tahansa julkisen erikoissairaanhoidon yksiköstä Suomessa. Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksut perustuvat lainsäädäntöön. Niissä ole merkittäviä eroja eri alueiden tai sairaaloiden kesken. En epäile lainkaan, ettenkö olisi saanut HUSsilla todella hyvää hoitoa, mutta tällä valinnalla laitoin oman voinnin ja perheeni etusijalle. Olin valintaani todella tyytyväinen. TAYSin hoito oli todella hyvää, sujuvaa ja empaattista. TAYSin Sydänsairaala on sydämen hoitoon erikoistunut julkinen sairaala. Hoitoon pääsee lääkärin lähetteellä kaikkialta Suomesta. (lue lisää: https://www.sydansairaala.fi/hoitoon-sydansairaalaan/ ) Sairaala on muuten listattu maailman 200 parhaan kardiologisen sairaalan joukkoon, eikä listalla ole muita suomalaisia sairaaloita. (lue lisää: https://yle.fi/uutiset/3-11567142)

Pöpperöisenä tehohoidon jälkeen osastolla
Leikkauksen jälkeen minussa oli hetken aikaa ”varakaapelit”

Kotiin pääsemiseni viivästyi parilla päivällä sillä keuhkoihin kertyi nestettä ja koska yksi lapsistani sai koulussa heti pienen flunssan. Eivät sairaalasta uskaltaneet päästää kotiin. Olisikin todella tärkeää ja vastuullista, että jos lapsi (tai kuka vaan) on sairas, jäädään kotiin sairastamaan, ettei tartuteta muita.

Leikkauksesta on nyt reilu kuukausi ja jo nyt voin sanoa kivuista huolimatta, että vointini on parempi kuin ennen leikkausta.

Kotona oli kissa heti valtaamassa paikkaansa
Onnellisena, sillä pystyin kävelemään autotallin ympäri yskimättä

Olen pikkuhiljaa lisännyt rasitetta ja ajomatkoja ja tässä yhtenä iltana oman kuntoni kokeilumielessä vein poikani harrastukseen. Siellä tapasin sattumalta ystäväni, jonka näin viimeksi noin kuukausi ennen leikkausta. Hän totesi samantien, että olen saanut väriä kasvoille ja olen aivan eri näköinen kuin ennen leikkausta. Tämä sai minut huomaamaan, että vointini tosiaan on parempi.

Lämmin kiitos erinomaisesta hoidosta TAYSin Sydänsairaala ja HUS etukäteistutkimuksista.

Kuvassa vasemmalla olen noin kuukausi ennen leikkausta ja oikella noin kuukausi leikkausken jälkeen
Ihanat toipumiskukkaterveiset työnantajaltani ja lautakunnalta

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s