Kaupunginjohtajaa valitsemassa

Kuvassa Jarkko Härmälä, Inka Tikkanen ja Antti Rinne.

Lohjalla valitaan uutta kaupunginjohtajaa. Valtuusto äänestää keskiviikkona, 20.4.2022.

Kuvassa ehdokkaat Jarkko Härmälä, Inka Tikkanen ja Antti Rinne (kuva Sari Lamminaho/Länsi-Uusimaa)

Kaupunginjohtajahakua varten kaupunki käytti rekrytointiyritystä apuna, jotta saisimme parhaat mahdolliset ehdokkaat. Yritykseksi valittiin yritys, jolla ei ole kuntarekrystä kokemusta, eikä hakijoita testaavalla psykologilla ollut myöskään kokemusta kuntarekrystä. Kaupunginhallitus valitsi työryhmän, joka haastatteli rekryfirman esittämät ehdokkaat. Työryhmä valitsi hakijoista kolme, jotka nyt ovat ehdolla Lohjalle kaupunginjohtajaksi.

Eilinen valtuustoinfo käytettiin eilen kokonaan kolmen ehdokkaan haastatteluihin. Aluksi ehdokkaat esittäytyivät koko valtuustolle vuorollaan ja sen jälkeen jakauduimme ryhmiin, jotta jokainen ehdokas kävi vuorollaan ryhmien haastateltavana. Pidin hieman hämmentävänä jakoa ja olinkin pyytänyt, voisiko olla mahdollista, että haastattelut olisivat valtuustosalissa, jotta jokainen kuulisi kaikkien ryhmien kysymykset ja hakijoiden vastaukset. Nythän me emme saaneet kokonaiskuvaa, sillä ryhmät todennäköisesti kysyvät eri kysymyksiä, emmekä me kaikki kuule kaikkia vastauksia. Pyyntööni sain vastaukseksi vain epämääräisiä ”olemme työryhmässä päättäneet näin, koska…”, lisäksi huomautettiin, että ryhmien tulee käydä ryhmien välisiä keskusteluja, eikä tästä haluttu keskustella enää sen enempää.

Oli miten oli, tällä tavalla nyt mentiin ja haastattelimme ehdokkaat. Ryhmäämme kuului oman ryhmäni lisäksi perussuomalaiset ja vihreät. Etukäteen oli sovittu, että ryhmät kysyvät 2-3 kysymystä ja jos jää aikaa (20 min/haastattelu), voi kysyä lisäkysymyksiä.

Ryhmässämme oli mielestäni hyvin mietittyjä kysymyksiä ja haastateltavat vastasivat kuten parhaiten kykenivät.

Olimme saaneet haastateltavien suosituskirjeet, ansioluettelot ja motivaatiokirjeet sekä vielä esittäytymiset infossa ja haastattelut ryhmissä. Materiaalia siis oli tutustuttavaksi. Haastattelut toivat lisää pohdittavaa ja syvensi käsitystä hakijoista.

Aion äänestää siltä pohjalta, mitä ajattelen Lohjan tarvitsevan. Tarvitsemmeko me

  • hyvinvoivaa henkilöstöä
  • asioista puhumista/tilanteiden selvittämistä
  • ennaltaehkäisyä
  • palveluja
  • valmistelua ja toimeenpanoa
  • kokonaiskuvaa

Se on varmaa, että avointa keskustelua tarvitaan.

Kaupunginjohtajan ei tule osata ja tietää kaikesta kaikkea, sitä varten on erikoisalojen osaajia, joihin johtajan tulee voida luottaa. Kaupunginjohtajalla tulee olla rohkeutta katsoa uusia kulmia, rohkeutta sanoa, ettei tiedä kaikkea. Kaupunginjohtajan on oltava kokonaiskuvan osaaja, osallistava esimies, diplomaatti, strategian toteuttaja ja sopivalla annoksella visionääri. Hänellä tulee olla muutaman vuoden näkökulma siitä, mihin ollaan menossa.

Esitin ryhmässä haastateltaville kysymyksen, jossa toin esille sen, että Lohjalla kuntaliitokset ovat olleet jo vuonna 2013, mutta edelleen se muistetaan kuin eilisen. Kuinka hän kaupunginjohtajana edistäisi yhtenäisyyttä ja Lohja-identiteetin syntyä? Kyläidentiteetti ja kaupunginosaidentiteetti on tärkeä, mutta tärkeää olisi myös se, että tunnemme ylpeyttä omasta kotikaupungista ja tuntisimme olevamme erityisesti lohjalaisia.

Kaksi vastasi hienosti, oli jo alustava ratkaisuehdotus ja molemmilla se oli suhteellisen sama: viestintä.

Kolmas totesi, että

  • identiteetti ei ole yksiselitteinen, ei ole itsetarkoitus
  • tärkeämpää on, mitä kunnalle kuuluu, että saa nauttia kotikaupungin monipuolisuudesta
  • viestintä on tärkeää

Vastaus ei ollut se, mitä odotin, mutta vastaus oli erinomainen mielestäni. Tätä minä haluan minun kaupunkini johtajalta. Kokonaiskuvan näkemistä, erinomaista johtamista (suositukset olivat todella hyvät) ja suunnitelmaa, mitä tehdä (oli jo valmistautunut, mitä tekisi, jos valittaisi ja mikä olisi suunta) sekä toteuttamista.

Jäimme muuten vielä haastattelujen jälkeen koko haastatteluryhmä tekemään yhteenvetoa ja jakamaan huomioitamme ja se keskustelu oli tosi hyvää. Oli todella hyvä kuulla muiden tekemiä havaintoja, sai vähän eri näkökulmia omiin havaintoihin. Lähtiessämme huoneesta oli yksi valtuustoryhmä tulossa omaan valtuustoryhmäkokoukseen ja huomauttivat meille pitkittyneestä istunnostamme, totesin, että kävimme näitä ryhmien välisiä keskusteluja, joita kehotettiin käymään. Näitä pitäisi olla enemmän.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s