Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan kokous 10.12.2020

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan kokouksessa käsittelimme talousarvion toteutumista, kuten joka kuukausi, Valtuustoaloitetta lähikoulujen lakkautusten vaikutusten selvittämiseksi sekä saimme katsauksen ajankohtaisiin asioihin ja saimme kysyä kysymyksiä askarruttavista lautakunnan alaisista aiheista.

Talousarvion toteutumisesta,

  • lastensuojelu on 600 000 euroa enemmällä käytöllä kuin viime vuonna ja viime vuonnakin oli ylitystä
  • Saamassamme raportissa oli mielestäni vajetta oppilashuoltokäynneistä, aivan liian vähän tietoa ja tässä vaiheessa vuotta meille tulisi tarjota täydempää tietoa. Mielestäni ei riitä tyhjä taulukko, jossa on merkitty vain yhdelle kuukaudelle käynnit
  • Ojamon perhetukikeskuksen käynnit ovat tälle vuodelle huomattavasti vähemmät kuin viime vuodelle – miksi? Tähän luvattiin vastaus
  • talouden tasapainottamistoimenpiteistä esitin kysymyksen mainitusta palvelualuejohtajan viran lakkauttamisesta, vaikka meillä oli lakkautettuna se ja nyt uudelleen palkattu palvelualuejohtaja. Se kuitattiin sillä, että kaupungin ja toimialatasolla säästö toteutui, koska sote-puolelle ei olla palkattu uutta palvelualuejohtajaa

Valtuustoaloitetta lähikoulujen lakkautusten vaikutusten selvittämiseksi herätti paljon keskustelua, lähinnä siksi, että lautakunta ei ollut tyytyväinen viranhaltijoiden esitykseen. Emme olleet saaneet aloitteen mukaista selvitystä ja selvitys siitä, miksi emme saaneet kunnollista selvitystä ei ollut tyydyttävä. Lähetimme aloitteen uudelleenvalmisteluun.

Katsaus ajankohtaisiin asioihin oli kiinnostava ja siihen käytimme hyvin aikaa. Olin etukäteen lähettänyt muutamia kysymyksiä ja sain jonkinlaisia vastauksia. Osa kysymyksistäni esitin vasta kokouksessa, ja niihin luvattiin palata myöhemmin. Esimerkiksi nuorten päihdekäyttäytymisestä, kuinka nuoret saavat päihdehoitoa, mikä tilanne on Lohjalla. Tämä on sen verran iso asia, että tälle luvattiin oma esittely lautakunnalle johonkin tulevaan kokoukseen. Kysyin myös lastensuojelun tilannetta, erityisesti avopuolella. Olen huolissani lastensuojelun tilasta, meillä on henkilökuntavaje, josta johtuen työntekijät tekevät liikaa töitä, meillä on paljon sairaslomia, sosiaalityöntekijöille ei ole työpareja, eikä avopuolella ole ollenkaan psykologia. Ollut vuoteen. Vastaukset, joita sain, ei tyydyttänyt.

Meillä on aidosti ongelma lastensuojelussa. Ei työntekijöiden vuoksi, he tekevät niin paljon ja niin hyvin kuin voivat. Vaan sen vuoksi, että säästöjä etsiessä viranhaltijat eivät esitä lautakunnalle lisäresursseja. Sen vuoksi, että meillä on liian vähän työntekijöitä. Meillä on hyvin pian kriisi käsissämme. Ne säästöt, joita nyt on syntynyt, ovat pieniä säästöjä siihen nähden, mitä on tulossa. Meidän lapsemme ja nuoremme maksavat kalleimman hinnan siitä. Ja olen siitä niin surullinen. Raha ja säästöt eivät voi tulla lastemme hyvinvoinnin tielle.

Olen usein kirjoittanut huolestani lastensuojelusta ja lähes joka lautakunnan kokouksessa nostan esiin sen huoleni. Tässä edellinen kirjoitukseni aiheesta https://wordpress.com/post/lottapaakkunainen.wordpress.com/5438

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s