Mitä lasten, nuorten ja perheiden lautakunta totesi koulujen lakkauttamisesta 10.6.2020?

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta käsitteli 10.6.2020 kokouksessaan mm. viranhaltijoiden esityksiä talouden tasapainottamisesta.

Lautakuntien puheenjohtajat ovat pyytäneet ryhmien mielipiteitä ja kommentteja tai vastaesityksiä etukäteen tiedoksi keskusteluun ja tämä onkin järkevää, sillä helpottaa huomattavasti, jos tietää etukäteen, mitä muilla ryhmillä on esittää säästökohteista.

Puheenjohtaja oli tehnyt koosteen ryhmien esityksistä ja käsittelimme sitä kokouksessa lausuntonamme.

Asiantuntijalautakuntana pyrimme katsomaan toimialamme palveluja ja toimintoja niin, että ne tuottavat palvelunkäyttäjille parhaan mahdollisen hyödyn huomioiden kuitenkin kaupungin ja työntekijöiden resurssit, mahdollisuudet ja hyvinvoinnin sekä kokonaisuuden.

Päätös

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta päätti antaa seuraavan lausunnon:

Lautakunta puoltaa Lohjan kaupungin vaikeasta taloudellisesta tilanteesta johtuvien lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan alaiseen toimintaan virkamiesten esittämien talouden tasapainottamistoimenpiteiden esityksiä:
1-9, 13-17 sekä 26-31, mikäli säästöt johtuvat lapsimäärän laskusta. Erityistarpeisten oppilaiden määrä on kuitenkin kasvussa ja etäkoulu syksyllä on tuonut lisähaasteita. Tämän johdosta, ei olisi hyvä vähentää avustavaa henkilökuntaa. Heitä tullaan tarvitsemaan opetuksen tukena.

Lautakunta ei kuitenkaan puolla virkamiesten esittämien tasapainottamistoimenpiteiden esityksiä:
10-11 Ruotsinkielinen varhaiskasvatus sekä 24 ruotsinkielisten koulujen yhdistäminen: Solbrinkens skolalle ja ruotsinkieliselle päiväkoti Labanille on suunniteltu tilat rakenteilla olevaan Laurentiuskouluun. Säästöjä on syntynyt ja syntyy, kun Labanin tiloista on luovuttu jo aiemmin ja Solbrinkenin tiloista luovutaan muuton yhteydessä. Lautakunta katsoo, että näitä suunnitelmia ei ole syytä muuttaa tasapainotusohjelman myötä. Virkkalassa toimivan ruotsinkielisen päiväkodin Petterin toimintaa on jo tehostettu. Lautakunta katsoo, että tässä taloudellisessa tilanteessa ei kannata investoida 2 – 3 miljoonaa euroa uusiin tiloihin Källhageniin, kun Virkby skolalla on toimivat tilat nykyisessä kiinteistössä. Tämän sijaan voitaisiin selvittää suomen ja ruotsinkielisen päivähoidon yhdistäminen sekä keskustassa että Virkkalassa. Lohja on laaja kunta, josta kuljetetaan pitkiäkin matkoja, jotta saadaan ruotsinkielistä palvelua. Yhdistäminen toisi tasavertaisuutta, lapsille rikkautta, ennakkoluulottomuuden ja hyvinvoinnin lisääntyminen.

12 Koisjärven päiväkodin ulkoiset vuokrakulut: Koisjärven päiväkodin tarkastelu tulisi toteuttaa valtuuston ja lautakunnan päätöksen mukaisesti, kun Nummi-Saukkolan päiväkotitilanne on ratkaistu.

18 Avoin varhaiskasvatus: Tiukan taloudellisen tilanteen johdosta lautakunta puoltaa avoimen varhaiskasvatuksen tiivistämistä, mutta ei kokonaan lopettamista. Avoin varhaiskasvatus on edullista ja vaikuttavaa ennaltaehkäisevää toimintaa parhaimmillaan. Avoimen varhaiskasvatuksen lopettaminen tulee kuormittamaan varhaiskasvatuspalveluita, eikä näin ollen säästöä muodostuisi.

19-23 sekä 25 koulujen lakkauttamiset: Lohjalla on monimuotoinen kouluverkko, josta tulisi pitää huolta ja pitää vetovoimatekijänä. Taloutta tasapainottaessa tulisi ottaa huomioon citymaalaisuuden ja monipaikkaisuuden trendit sekä poikkeustilan tuomat mahdolliset muuttosuuntaukset maaseudulle. Kouluverkon kehittämisessä tulee ottaa huomioon koulutoiminnan järjestämisen periaatteet työryhmän selvitys, kun se on hyväksytty sekä muut aiemmin tehdyt linjaukset. Alueita tulee tarkastella kokonaisuuksina ja kaupungin säästötavoitteita huomioiden. Vuonna 2015 on tehty linjapäätös siitä, että vastaanottavan koulun kunnon tulee olla vähintään 75%. Palvelutuotannossa on otettu tilakustannukset säästöinä huomioon, mutta ei vastanottavan koulun muutostarpeita ja investointeja, jotta kuntoluokka toteutuu.

Eteneminen:

Talouden tasapainottamislistat menevät seuraavaksi kaupunginhallituksen käsittelyyn, jossa toivottavasti huomioidaan asiantuntijalautakuntien lausunnot. Hallituksen käsittelyn jälkeen listat käsitellään valtuustossa. Hallintokalenterin mukaan valtuuston seuraava kokous, jossa listoja voidaan käsitellä on 9.9., mutta lautakunnan kokouksessa tuli puheeksi, että valtuustolla voi olla ylimääräinen kokous 26.8.

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s